2012. október 22., hétfő

Hevesebb zivatarok, víztölcsérek a Földközi-tenger térségében



Európa nyugati, és északi részének időjárását egy több központú ciklon, valamint közép, illetve kelet Európáét egy anticiklon határozza meg.


Zivatarok legvalószínűbb előfordulási helyei a mai nap. (Műholdfelvétel: sat24.com)



A ciklonrendszer Földközi-tenger nyugati részén elhelyezkedő központjához tartozó hidegfront okozhat a nap folyamán hevesebb zivatarokat Dél-Franciaországban, Korzika, és Szardínia szigetén, valamint környezetében. Ezen kívül a ciklon középpontjához közel, a Baleár-szigetek környezetében lehetnek olyan zivatarok, melyeket víztölcsér is követhetnek. A hidegfronthoz kapcsolódva főként felhőszakadás, heves kifutószél, illetve nagyméretű jég társulhat a döntően multicellás zivatarokhoz (0-6km-es szélnyírás átlagosan kb. 10-15m/s között alakul), de abban a térségben se lehet kizárni egy-egy tornádó, illetve víztölcsér előfordulását.

Az Égei-tenger keleti partvidékén elhelyezkedő sekély ciklon okozhat többfelé zivatarokat, melyekhez felhőszakadás, egy-két helyen jégeső társulhat. Számottevő szélnyírásra a legtöbb helyen nem kell számítani, viszont a Boszporusznál, illetve Ciprus környezetében kedvezőek a feltételek tornádó, illetve víztölcsér kialakulásához.

Zivatarok nagyobb számmal még Portugáliában fordulhatnak elő, de ezek valószínűleg nem fognak magukban hordozni veszélyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése