2012. október 23., kedd

Ma újabb víztölcsérek lehetnek



Európában továbbra is az északi, nyugati, és déli tájakon mozognak a frontok. Közép-, és Kelet-Európa időjárását egy anticiklon határozza meg.


 2012.10.23 12:00 (UTC 10:00) -23:59 (UTC 21:59):

Ma várható zivatarok előfordulási helyei. (műholdfelvétel: sat24.com)

A Földközi-tenger keleti részén elhelyezkedő sekély ciklon ma is zivatarokat okozhat az Égei-tengeren, Törökországban, valamint Kréta szigetén, és Cipruson. Ezekhez a zivatarokhoz a mai nap nem valószínű, hogy bármiféle heves esemény kapcsolódjon. Felhőszakadásszerű intenzitású eső, kisebb méretű jég, illetve egy-egy viharos szélroham azért előfordulhat.

 A Földközi-tenger nyugati medencéjének időjárását továbbra is egy ciklon határozza meg, melynek hidegfrontja mentén újabb zivatarok alakulhatnak ki a nap folyamán Korzika, és Szardínia szigetén. A terület nagy részén alacsony szélnyírás miatt szervezett zivatarokra nem kell számítani, de főként Korzika délnyugati partjai mentél kellőek a feltételek víztölcsérek kialakulásához.

Portugáliától nyugatra egy ciklon hidegfrontja okozhat zivatarokat ma, melyek már hevesebb kategóriába sorolhatóak. A front mentén nagy a szélnyírás mind 0-1 (~15m/s), és 0-6km-en (20-30m/s). A zivatarok legfőbb kísérő jelenségei a felhőszakadás, viharos, akár orkán erejű kifutószél, valamint víztölcsérek. Portugáliát valószínűleg késő este, éjszaka éri el, így ott ezekre akkortájt lehet számítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése