2012. október 30., kedd

Sandy már a szárazföldön

A poszt trópusi ciklonná minősített vihar tegnap Atlantic City-től 10km-re érte el a partokat 129km/h-s szelekkel.


Sandy a szárazföld felett. (Forrás: ssd.noaa.gov)

A vihar már elvesztette a trópusi viharokra jellemző tulajdonságokat, de továbbra is hurrikán erejű. Jelenleg is 120km/h-s átlagszélsebesség van a vihar környezetében az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont szerint.

Hatalmas fák dőltek a házakra New Yorkban. (Forrás: EPA/JUSTIN LANE)

Sandy miatt az amerikai hatóságok szerint eddig tizenhatan vesztették életüket, és legalább 7 millió ember van áramszolgáltatás nélkül. A hálózat helyreállítása napokig is eltarthat. Több part menti várost is elöntött a víz, valamint a New Yorkban is több utcában áll a víz, ahol a vízszint 70cm-el meghaladja a valaha mért legnagyobbat. A metróhálózatba is befolyt, és hét alagutat elöntött a víz, így napokig nem állhat helyre a tömegközlekedés. Ezen kívül LaGuardia reptér összes kifutópályáját víz borítja. A hömpölygő vízen kívül a szél is pusztított. New Yorkban egy négy emeletes ház, és egy daru összedőlt. Egyelőre sérülésekről nem érkezett beszámoló. A 911 csak New Yorkból félóránként 10ezer hívást kap.

A vihar főleg Washingtontól nyugatra, délnyugatra havazást okoz. Ott már helyenként fél méter hó esett. A Washington-hegy tetején pedig 193 km/h-s széllökést regisztráltak.



Forrás: NHC / MTI / accuweather.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése