2012. november 21., szerda

Viharos hétvége Ausztráliában

Szombaton heves zivatarok alakultak ki Queensland-ban.



Vihar csap le Brisbane-ra. (Fotó: Martin Shea)

17.-én Andy Barber, és Cam Hines viharvadászoknak sikerült elcsípnie, valamint üldöznie egy szupercellát Oakey, és Goombungee térségében. A zivatart viharos kifutószél, és 7cm körüli jégdarabok kísérték. 



Hatalmas méretű jégdarab Collingwood Park-ból. (Fotó:  Robert Thomas)

Collingwood Park-ból hatalmas jégdarabokról számoltak be, melyeknek az átmérője elérte a 9-10cm-t is. Ezen kívül Brisbane-t is érintette a heves vihar. Ott a legerősebb széllökések meghaladtál a 90km/h-t, valamint tíz perc alatt 10mm csapadék hullott. A zivatart jégeső is kísérte. A jégdarabok átlagos átmérője 2cm körül mozgott. Ezen kívül meglehetősen nagy volt a villámcsapások száma. Brisbane 80km-es körzetében 4000villám sújtott le. A hőmérséklet pedig 7 fokot zuhant az átvonuló vihar következtében.


Villámcsapás sújtotta fa Taringa-ban. (Fotó: Michael Warrington)


Elöntött autók Brisbane-ban. (Fotó: Nicholas Slabosz)


Kidőlt fák Spring Hill-ben. (Fotó: Michelle Smith)


Villámcsapás érte a Brisbane-i repülőteret is. (Fotó: Nicholas Slabosz)
 

A vihar következtében körülbelül 11ezer lakás maradt áram nélkül. Több tucat fa kidőlt, néhány parkoló autókra, és házakra zuhant. Villámcsapás ért több épületet, valamint a Brisbane repülőteret is. Ezen kívül a hirtelen lezúduló csapadék a mélyen fekvő területeket elárasztotta. A károk jelentősek.


Forrás: smh.com.au / canberratimes.com.au / theaustralian.com.au 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése