2013. január 28., hétfő

Három áldozata van az ausztráliai áradásoknak

A helyenként 140 kilométer/órás erősségű széllel tomboló viharok és felhőszakadások második hete pusztítanak Ausztrália északkeleti részén. 


Fitzroy-folyó  Rockhampton-nál. (Forrás: Oz Cyclone Chasers)

Hárman meghaltak Ausztrália északkeleti részében a helyenként soha nem látott mértékű áradások következtében. A hadsereg helikoptereket vetett be a mentési műveletekben. Többtucatnyian házuk tetején kerestek menedéket: a rendőrség is erre buzdította az érintett lakosságot, hogy könnyebben ki tudják őket menekíteni.

A katasztrófától leginkább sújtott településen, a Brisbane-től 370 kilométere északra lévő Bundabergben ezer házat tett tönkre az áradás, ezrek maradtak áram nélkül. Ilyen méretű árvizet ott még soha nem tapasztaltak. A halálos áldozatok egyike egy 81 éves férfi, akinek kikötött vitorlását elsodorta a viharos szél. Egy 27 éves férfit teherhajóról sodort le a vihar, és a háborgó hullámokkal nem tudott megbirkózni. A harmadik áldozat motorkerékpárjával szenvedett halálos balesetet az időjárás miatt. 

A helyenként 140 kilométer/órás erősségű széllel tomboló viharok és felhőszakadások második hete teszik próbára Ausztrália északkeleti részének lakosait. A meteorológiai szolgálat szerint a vihar Queenslandből a délebbre eső Új-Dél-Wales tartomány felé közeledik, és Sydneyt is súlyos esőzések fenyegetik.  Queenslandben 2011 elején volt hasonlóan nagy áradás. Akkor a halálos áldozatok száma elérte a 25-öt.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése