2013. január 23., szerda

Minden út járható, de Vác felé késnek a vonatok

A síkos útszakaszok miatt továbbra is óvatosságra kérik az autóvezetőket. Fóton váltóállítási problémák vannak, 20-25 perccel hosszabb a menetidő. 



A legtöbb friss hó Nógrád és Heves megyében, valamint Pest megye keleti részén esett, néhol hat centiméternyi hó hullott. Ezzel együtt országszerte több helyen is 20 centiméternél is vastagabb a hótakaró. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda reggel az MTI-nek küldött tájékoztatásában azt írta, jelenleg a Dunántúl északi területein és a ország középső részén havazik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda reggeli mérései szerint Kékestetőn 36, Bánkúton 35 centiméteres a hó vastagsága. A Veszprém megyei Zircen 26, a Heves megyei Mátraszentimrén 24 centiméteres hóréteget mértek. A meteorológiai szolgálat legfrissebb figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a havazás egyre inkább az ország északi, északkeleti részére helyeződik át. Éjfélig összesen maximum 5-7 centiméter friss hó hullhat. 

Szinte mindenütt fagypont alatti a hőmérséklet az országban, de szélcsendes az idő, ezért hótorlaszok sehol sem akadályozzák a közlekedést, a közútkezelő munkagépei folyamatosan tisztítják az utakat – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Jelenleg Nógrád és Heves megyében, illetve Pest megye keleti részén esik a hó. 

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint éjféltől kora reggelig mindössze tíz műszaki mentés volt az országban, ez viszonylag alacsony szám, ugyanakkor a síkos útszakaszok miatt továbbra is óvatosságra kérik az autóvezetőket – tette hozzá. 

Budapesten a főutak és tömegközlekedési útvonalak jól járhatók, burkolatuk általában vizes, a közösségi közlekedésben nincs fennakadás. A mellékutcákban, főként a budai hegyekben és a külső kerületekben ugyanakkor számítani kell havas, csúszós útszakaszokra – hangzott el a 180 percben.


A havazás okozta váltóállítási gondok miatt 20-25 perces késéssel közlekednek a vonatok szerda reggel az ország középső és északkeleti részén - közölte a Mávinform az MTI-vel.
Tudatták: késnek a vonatok a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Hatvan-Somoskőújfalu, a Hatvan-Újszász-Szolnok és a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalakon.


Pest, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a folyamatos havazás és az erős, időnként viharos erejű szél miatt minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat. A vasúttársaság megemelt, több száz fős hóeltakarító személyzettel tisztítja a váltókat és a peronokat - áll a közleményben.

Nem közlekednek a helyközi autóbuszjáratok a Nógrád megyei Cserhátszentivánnál a 2123-as számú úton, mivel a havazás miatt elakadt egy jármű. 




Forrás: hirado.hu / Kossuth Rádió / MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése