2013. február 13., szerda

Hóba süllyedt a Nyugat-Dunántúl

Továbbra is magas hótorlaszokra kell számítani a Dunántúl nyugati részén, ahol szinte megállás nélkül havazik és erős, sokszor viharos a szél. Másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

(Fotó: Varga György / MTI)
 
Félpályán halad a forgalom Mosonszolnoknál a 86-os főúton, ahol a havas úton több kamion elakadt, és egy teherautó árokba csúszott - közölte Kálmán Gabriella, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. 

A mosonmagyaróvári tűzoltók végezték el annak a kamionnak a műszaki mentését, amely keresztbefordult az úton - mondta Dobos Viktória, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense. 

Hófúvás miatt egy kisebb forgalmú mellékutat lezártak szerda reggel Zalában, az országban máshol nincsenek járhatatlan utak, de a későbbiekben több dunántúli térségben magas hótorlaszokra lehet számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a korábbi harmadfokúról másodfokúra mérsékelte a várhatóan lehulló hómennyiség miatt kedd este Vas és Zala megyére kiadott legmagasabb, piros jelzésű figyelmeztetést. Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés, Somogy megyében a várható hómennyiség és a hófúvás miatt első fokú figyelmeztetés van érvényben. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a korábbi nagy havazás tapasztalatai alapján ismét arra számít, hogy az érintett területeken megnő a koccanásos balesetek, az árokba csúszó és a hóban elakadó járművek száma. Ezért azt kérik, hogy - elsősorban Nyugat-Dunántúlon - mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen. Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője kora reggel az MTI-nek azt mondta: közüzemi zavarokról nem kaptak bejelentést, az utakat folyamatosan takarítják, jelenleg a határszakaszokon is korlátozások nélkül lehet közlekedni. 

A katasztrófavédelem adatai szerint 17 megye és a főváros területén van hótakaró, a legvastagabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ott helyenként a 30 centimétert is meghaladja. Kedden a legalacsonyabb hőmérsékletet, -13 fokot Nógrád megyében mérték. A katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok, valamint a karitatív szervezetek szakemberei 63 ember mentésében vettek részt: négyet a kihűlés veszélye fenyegetett, 58-an közlekedési balesetben sérültek meg, egy ember pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője elmondta, a nagy erejű széllökések miatt a Zala megyei Nagyrécse térségében olyan erős hóátfúvások alakultak ki, hogy le kellett zárni a Galambokra vezető mellékutat. A település más irányból megközelíthető, ezért az útlezárás nem okoz jelentős fennakadást. Zalaszentgrót és Zalabér között egy szójadarát szállító 40 tonnás szerelvény keresztbe fordult az úton, a 76-os főúton, a nagykapornaki emelkedőn pedig két kamion akadt el a hóban a kora reggeli órákban. Több kamion is elakadt reggel a 82-es út cseszneki szakaszán, emiatt a szerpentinen egyik irányban sem közlekedhetnek a nyerges vontatók. 



Forrás: MTI 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése