2013. február 15., péntek

Meteorit Oroszországban!

Több mint 500 ember sérült meg Oroszország uráli régiójában, amikor egy meteor szétrobbant az atmoszférában. A lökéshullámtól sok ablak kitört, az épületek megremegtek. 

(Fotó: MTI/AP/Szergej Hametov)
 
A sérültek nagy része kisebb vágásokat és zúzódásokat, néhányan fejsérülést szenvedtek - írja az orosz média. Köztük sok a gyermek. 

Tűzlabdát láttak áthaladni az égbolton Jekatyerinburg városa felett óriási robbanások kíséretében, amelyeket a 200 kilométerre lévő Cseljabinszkban is éreztek. 

A szakemberek szerint egy nagyobb meteorit szétesett az Urál-hegység felett, és részben elégett az alsó atmoszférában. Töredékei a felszínre hullottak a Cseljabinszki területen. Úgy hiszik, hogy a meteor egyik darabja egy tóba esett Csebarkul közelében. A védelmi minisztérium közlése szerint a katonák hatméteres krátert fedeztek fel a cseljabinszki tó közelében. Kazahsztán nyugati részén a katasztrófaelhárítók két azonosítatlan objektumot keresnek, melyek az Aktobe-régióban értek földet. 

A régióban a háttérsugárzás változatlan maradt. Ezt mind a katasztrófaelhárítók, mind az állami atomenergiai konszern megerősítette, mivel a területen nagyszámú nukleáris létesítmény kapott helyet. 

 
A fényes meteorokat több száz kilométerre észlelni lehetett, miközben becsapódtak az uráli régióban. Cseljabinszk lakosai szerint a föld is megremegett, az autók riasztói pedig bekapcsoltak. A hulló objektumok nyomát Cseljabinszktól mintegy 200 kilométerre északra, Jekatyerinburgban is látták – mondta egy szemtanú a Reutersnek. Egy cseljabinszki szemtanú szerint péntek reggel óriási robbanást lehetett hallani, a városközpont egyik 19 emeletes épületében lökéshullámokat éreztek. 

A régióban megsérült 514 emberből 112-őt kórházban kezelnek. A sérültek között 84 gyermek, akik éppen iskolában tartózkodtak a meteorzápor idején. 

(Fotó: MTI/AP/Nasa Gazeta)
 
Cseljabinszk városának hatóságai szerint a kezdeti robbanást megközelítőleg 10 ezer méteren lehetett hallani, mely azt sugallta, a meteor ekkor lépett be a földi atmoszférába - írja a Reuters. Az ilyen meteorbecsapódások ritkának számítanak, de a szakemberek szerint egy hasonló pusztított el több mint kétezer négyzetkilométernyi erdőséget 1908-ban Szibériában. Eme utóbbi a becsapódási helyszíntől 200 kilométerre is betörte az ablakokat. 

 
Orosz állami források pénteken megerősítették, legalább hat várost és a szomszédos Kazahsztán néhány területét is érintette a meteorzápor. A rendőrség keresi a lehullott meteoritdarabokat. A helyi jelentések egyelőre ellentmondásosak azt illetően, hogy a záport egy nagyobb meteor, vagy számos kisebb okozta-e. 

A cseljabinszki és szverdlovszki lakosok „égő objektumokról” számoltak be az égen, melyek Jekatyerinburg és Tyumen városára is lezuhantak. Az AP szerint egy cinkgyár tetejének 600 négyzetméteres darabja beomlott. 



Forrás: MTI / hirado.hu / BBC / Ria Novosztyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése