2013. február 14., csütörtök

Rengeteg a lezárt út nyugaton

Elzárt település nincs, a Dunántúlon az utak a folyamatos tisztítás ellenére is havasak, helyenként csúszósak, jégbordásak. Nehezen, de még járnak a buszok.



A 24 tonnás, cseppfolyós gázt szállító kamion Ukk és Gógánfa között borult fel. A helyszínen veszprémi, ajkai és sümegi tűzoltók dolgoznak, a katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laborja méréseket végez. A balesetben senki nem sérült meg.
 
A folyamatos havazás és az erős szél miatt további utakat zártak le Zalában, így már 12 út járhatatlan, 14 pedig csak nehezen használható. Nem közlekedhetnek járművek a 7-es útról Galambok, illetve Nagyrécse felé, a Nagykanizsa és Szepetnek, a Tótszerdahely és Letenye, a Nagyrécse és Galambok közötti összekötő úton, valamint a Galambok és Zalakomár közötti úton. Tilos a közlekedés Ukk és Gógánfa között, a 75-ös úton a baki tető és Pölöske között, az Újudvar és Magyarszerdahely, a Gelse és Zalaszentbalázs közötti úton, a 75111-es úton Sármellék közelében, valamint a 7356-os úton Kehidakustánynál. A kamionok továbbra sem léphetnek be Magyarországra Szlovénia felől.
 
A hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van még érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye összesen 24 kistérségében. Szerdán 45-en sérültek meg közúti és egyéb balesetekben, 6-an pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. Tegnap a katasztrófavédelem ügyeleteire 115 segélyhívás érkezett. A szervezet munkatársai 58 embert mentettek meg a téli időjárás következményeitől, közülük hetet a kihűléstől.
 
A Kisalföld Volán és a Vasi Volán bérleteit is elfogadja járatain csütörtök reggel óta a GYSEV. Győr-Moson-Sopron és Vas megye több településére nem tudnak eljutni a buszok. Az intézkedés a csütörtöki üzemzárásig lesz érvényben, de ha szükséges, meghosszabbítják. A havazás miatt egyes járatok 10-20 percet késnek. 
 
Minden vonalon folyamatos a vasúti közlekedés, bár a szeles, havas időjárás az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést - közölte csütörtök reggel a Mávinform. A hó borította területeken, így Szombathely és Győr környékén folyamatosan tisztítják a váltókat, a szerelvények menetszele által visszahordott hó miatt ezen a területen több vonalon átlagosan 5-15 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.
 
Az eset kora reggel történt a Szombathely-Gencsapáti vasúti átjárónál. Később a közútkezelő járművének kíséretében a mentőautó biztonságosan megérkezett a szombathelyi Markusovszky kórházba. Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: kora reggelig tizenegyszer mentettek ki elakadt járműveket a hóból. A megyében 20 alsóbbrendű utat zártak le, elzárt település viszont nincs. Hajnalban az operatív törzs közreműködésével biztosították 3 település kenyérellátását, és eljuttattak 60 egységnyi vért Győrbe. A Magyar Vöröskereszt aktivistái meleg ruhát, cipőt és élelmiszert osztottak ki a Szombathelyen veszteglő kamionok sofőrjei között.
 
A 84-as főúton, Sümegnél egy keresztbe fordult jármű zárja el az utat, ezért rendeleték el az útzárat.
A korábban a 83-as úton, Pápa és a 8-as számú főút között elrendelt kamionstopot viszont feloldották. A 82-es úton szerdán elrendelt korlátozások is megszűntek. 
 
Nehezen, de közlekednek az autóbuszok Vas megyében, járatkimaradásokkal, nagyobb késésekkel az utazóknak mindenképp számolniuk kell. Nem érkezett meg minden sofőr a munkahelyére, főként Kőszeg környékéről nem tudnak bejutni a kollégáik, de amelyik autóbusz beérkezik, azt ismét útnak indítják. Többször is előfordul, hogy elakad a hóban egy-egy autóbusz, de ezeket eddig minden esetben kimentették.
 
Továbbra is megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok Észak-Dunántúl térségében, hóátfúvás miatt nincs elzárt vonal a MÁV hálózatán. A MÁV-START az összes vonatát közlekedteti, késésekre számíthatnak azonban a Hegyeshalom-Szombathely vonalon utazók, mert a GYSEV Szombathely és VÉP állomása között 400 méteres szakaszon 1,5 méteres hófal miatt csak egy vágány járható. Szombathely és Győr környékén I. fokú hókészenlétet vezetett be a MÁV, mert az erős szél, valamint az elhaladó vonatok után keletkezett menetszél visszahordja a havat a váltószerkezetekbe, amelyeket ki kell tisztítani. 
 
Zala megyében, ahol a napok óta tartó havazás eredményeként Zalában 12-20 centiméter vastag a hóréteg, a hóátfúvások miatt csütörtök reggelre kilenc út vált járhatatlanná, további 14 pedig csak nehezen járható; a megyében több helyszínen is járművek akadtak el, kamionok, személyautók és autóbusz mellett két esetben a közútkezelő munkagépeit is menteni kellett. A várható további havazás és a még mindig erős, néhol viharos erejű északi szél miatt továbbra is narancs színű, azaz másodfokú riasztás van érvényben a megye területének legnagyobb részén.
 
Éjjel autóbusz, kamionok és személygépkocsik műszaki mentéséhez hívták a tűzoltókat. Beleznán egy árokba csúszott hóekét, Zalaváron pedig a közútkezelő egy másik elakadt munkagépét is a tűzoltók segítségével szabadították ki a hóból. Éjfél körül az M7-es autópálya nagykanizsai lehajtójánál autóbusz, kisteherautó, személygépkocsi és két kamion akadt el az emelkedőn, de az éjszaka folyamán legtöbbször a 71-es és a 75-ös úton, valamint a megye számos más pontján is árokba csúszott, elakadt járművek vezetői kértek segítséget.
 
Hófúvások miatt 14 útszakasz csak nehezen járható, kilenc utat pedig le kellett zárni Zalában. Nem közlekedhetnek járművek a 7-es út és Galambok, a Nagykanizsa és Szepetnek, a Tótszerdahely és Letenye, a Nagyrécse és Galambok közötti összekötő úton, a 75111-es úton Sármellék közelében, Ukk és Gógánfa között, a 75-ös úton a baki tető és Pölöske között, továbbá az Újudvar és Magyarszerdahely, valamint a Gelse és Zalaszentbalázs közötti úton. Változatlanul korlátozzák a kamionok közlekedését a magyar-szlovén határon. A Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön 19 órától megtiltotta Szlovénia felől a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek belépését Magyarországra. 

A hófúvás miatt éjjel járhatatlanná vált Győr megyei útszakaszok közel felét már sikerült annyira megtisztítani, hogy megindulhatott a forgalom. A megyében továbbra sincs a külvilágtól elzárt település, 36 alsóbb rendű, négy számjegyű útszakasz azonban továbbra is járhatatlan, jellemzően Sopron és Kapuvár térségében. (Csütörtök reggelre hatvan mellékút vált járhatatlanná a megyében a hófúvások miatt.) 


Lezárták az utat a forgalom elől Ukk és Gógánfa, Kemenesszentpéter és a megyehatár, Kemeneshőgyész és a megyehatár között, Ódörögdpuszta után az egyik irányból, de a település máshonnan megközelíthető. Szintén lezárták az utat Pápakovácsi és Ganna, Malomsok és a megyehatár, valamint Devecser és Somlóvásárhely között.



Forrás: MTI / hirado.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése