2013. február 22., péntek

Több jármű is árokba borult

Péntek délutánig, estig még az ország nagy részén lehet havazás, majd rövid idő alatt több újabb nedves léghullám éri el az országot. 



Egymást követően eddig ötször riasztották a tűzoltókat Pest megyében árokba csúszott járművek mentéséhez, noha a folyamatos sózásnak köszönhetően csupán a mellékutak egy részén okoz gondot a havazás - tájékoztatta a katasztrófavédelem és a Magyar Közút péntek délelőtt az MTI-t. 

Spitz Alexandra, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a 31-es főút tóalmási elágazásánál a havas, jeges burkolaton több jármű is egymásba csúszott, egy személyautó pedig árokba borult, de senki sem sérült meg. A műszaki mentést teljes zárás mellett megkezdték. 

Abonynál egy kisáruszállító jármű, Cegléden egy kamion csúszott árokba, az utóbbi esetben a helyi tűzoltók a fővárosiaktól kértek darut a mentéshez. Szentendrén két elakadt autó, Tahitótfalun egy felborult kocsi adott munkát a tűzoltóknak. A bajba jutott járművek utasai közül senkit sem kellett kórházba vinni - tette hozzá a szóvivő. 
 
Pest megye csaknem 2500 kilométeres közúthálózatán a burkolat - részben a megelőző jellegű sószórásnak köszönhetően - általában sónedves, a főutak jól járhatók, ám néhány alacsonyabb forgalmú mellékúton kisebb fennakadásokkal lehet számolni - közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. 

A 31-es főút Tápiószecső és Szentmártonkáta közötti szakaszán (ahol több jármű csúszott egymásba) a társaság munkagépei jelenleg is dolgoznak a síkosság megszüntetésén. A legutóbbi jelentések szerint a régióban Cegléd és Monor térségében a legintenzívebb a havazás, a 4-es főúton télies útviszonyokra készüljenek a közlekedők - tette hozzá a szóvivő. 

Nehezen járható vagy járhatatlan út nincs a megyében, a társaság csaknem 50 munkagépe folyamatosan sózza, takarítja az utakat - közölte Pécsi Norbert Sándor.
 
Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, a délutáni óráktól délnyugat felől észak felé haladva lassan szűnik a csapadék, addig azonban az ország nagy részén még havazás várható, míg a Tiszántúlon havas eső, eső is előfordulhat. 

Közölte, a péntek esti-éjszakai órákban délnyugat felől egy újabb nagyobb nedvességtartalmú léghullám érkezik; ebből nyugaton havazásra, míg keleten esőre lehet számítani, a középső országrészben pedig eső, havas eső és hó is egyaránt lehet.

Szombaton este délnyugat felől egy újabb nagyobb nedvességtartalmú léghullám éri el az országot, és a csapadék kitart vasárnapig, amikor már az ország nagy részén eső, záporeső lesz jellemző. Hozzátette: ugyanakkor a Dunántúl nyugati-északnyugati vidékein eleinte még havas eső, hó is hullhat.


A meteorológus szerint tehát az elkövetkező napokban szinte mindenhol kell számítani csapadékra, ám a havazást a lassú enyhüléssel mindenhol havas eső, eső váltja fel, majd olvadás kezdődik. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése