2013. március 25., hétfő

Járművek akadtak el, csúsztak az árokba Somogy megyében

Járművek akadtak el a hóban, csúsztak az árokba hétfőn Somogy megyében is, az M7-es autópályán közlekedőket a változtatható jelzésképű táblákon folyamatosan tájékoztatják a közlekedési helyzetről. 



A Somogy Megyei Védelmi Bizottság arról tájékoztatta az MTI-t: Somogy megye területén a havazás intenzitása várhatóan nő, ehhez óránkénti 30-50 kilométeres szél társul, ezért a megye több területén hóátfúvások alakulhatnak ki. Somogyban hétfőn 13 órakor megkezdte működését a megyei védelmi bizottság operatív törzse, munkájában részt vesznek a hóhelyzet kezelésében érintett szervezetek képviselői. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága azt közölte, hogy jelenleg 34 munkagépük dolgozik az utakon. A legkritikusabb útszakaszokra (a 66-os főút Szentbalázs és Gödre között, a 67-es főút Simonfa és Bőszénfa között) egy-egy hóeltakarító munkagépet irányítottak. Ha az szükségessé válik, a cég további 100-120 munkagépet tud szolgálatba állítani. 

A Kapos Volán Zrt. arról számolt be: kisebb-nagyobb késésekkel valamennyi járatuk közlekedik. Egy buszjárat elakadt a kercseligeti bekötőúton, műszaki mentését a cég a saját eszközeivel végzi. 

Felvették a kapcsolatot a megye oktatási intézményeivel annak érdekében, hogy a tanulók a délutáni csúcsforgalom előtt biztonságban hazaérhessenek. Járatkimaradással nem kell számolni, a cég melegedőbuszok üzembe állítására is felkészült. 

Az E.ON arról tájékoztatott, hogy sem az áram-, sem a gázszolgáltatásban nincsenek fennakadások Somogyban. 

A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint a szlovén hatóságok korlátozták a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek forgalmát a szlovén-magyar határszakaszon, a Szlovéniában és az olasz-szlovén határszakaszon kialakult havazás és hófúvás miatt. A dunántúli útszakaszokon ezért lassuló forgalomra, torlódásokra lehet számítani. 

A kaposvári rendőrkapitányság és az M7-es autópálya-rendőrség szolgálatát két-két terepjáróval megerősítették, és további átcsoportosításokra is felkészültek. 

A helyi védelmi bizottságok operatív törzseinek megalakítását 15 órától rendelte el a megyei védelmi bizottság, ezek lokális intézkedésekkel segítik az esetlegesen rászorulók elhelyezését és ellátását. 

A megye tűzoltóegységei tíz helyen vettek részt hóban elakadt, árokba csúszott, balesetet szenvedett járművek mentésében. 

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság kiemelte, hogy a legfőbb cél az állampolgárok biztonságos hazajutása. Közölték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy éjszakára ne maradjon senki az úton, kiszolgáltatottan. 

Felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel induljon el. 

A járműben legyen kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem, innivaló. 

A készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívószámok a nap 24 órájában elérhetők, azt tanácsolták: a bajbajutottak hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése