2013. március 23., szombat

Lassan levonulnak az árhullámok

A belvizes területek nagysága tovább nőtt. A jövő hét végén várható enyhülés és esetleges eső újabb árhullámokat indíthat el, nagyságuk a lehulló csapadék mennyiségétől függ. 



Lassan levonulnak az árhullámok, de a belvizes területek száma tovább nőtt, már megközelíti a 80 ezer hektárt. Az Országos Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint a Tiszán és a Bodrogon stagnáló, alig változó vízmozgás jellemző, továbbra is első fok feletti vízállásokkal. A következő napokban várható hideg időben a mostani árhullámok vízutánpótlása csökken. 

Lassan apad a Sajó hazai felső szakasza, miközben a Tiszához közeli torkolati szakaszon alig változó vízmozgás jellemző. 

Az elmúlt napok esőzései következményeképpen kialakult és Tarnaméránál harmadfokú készültségi szintet elért Tarna árhulláma levonulóban van. Apad a Takta felső szakasza is, az alsó szakaszon továbbra is gyengén áradó vízmozgás jellemző. 

A tájékoztatás szerint a jövő hét végén várható enyhülés és esetleges eső újabb árhullámokat indíthat el, nagyságuk a lehulló csapadék mennyiségétől függ. 

A belvízi helyzetről azt írták, mind a 12 vízügyi igazgatóság területén belvízvédelmi készültséget rendeltek el, az összesen 90 szakaszból 52 szakasz érintett, 29 szakaszon első, 23 szakaszon másodfokú a készültség. 

Tíz vízgazdálkodási társulat első fokban, nyolc társulat másodfokban védekezik, hat önkormányzat - Nyíregyháza, Tiszalök, Balmazújváros, Nagyecsed, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek - első fokban, két önkormányzat - Gávavencsellő, Tomajmonostor - másodfokban. 

A belvízzel elöntött terület nagysága tovább emelkedett, a vízügyi igazgatóságok felmérése szerint 79 ezer 800 hektár, ebből 37 ezer 100 hektár vetés-szántó. 

Belvízzel az egész Alföld érintett, a legnagyobb elöntések Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében vannak. Jelenleg a vízügyi igazgatóságok 278 szivattyútelepéből 115 üzemel, 10 millió köbméter belvizet emelnek át naponta, eddigi teljesítményük összesen 88 millió köbméter. 

A vízügyi igazgatóságok megkezdték a belvíz betározását, 38 tározóban 35 millió köbméter vizet tároztak be eddig. 

Közölték azt is, hogy az elmúlt napon a sík vidéki területeken számottevő csapadék nem esett, ám a következő csapadékhullám kedden várható. 

A tájékoztatás szerint a következő napokban hideg téli időjárásra kell számítani, hétfőn és kedden főképp hazai területeken, számottevő havazással. A jövő hét közepétől lassú enyhülés kezdődik és a hét végén már tavaszias hőmérsékletek valószínűek. Akkor ismét erősödik a csapadékhajlam, de már nagyrészt esőre számíthatunk - fűzték hozzá. 



Forrás: MTI 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése