2013. március 24., vasárnap

Újabb árhullámok lehetnek az országban

A jövő hét közepétől lassú enyhülés kezdődik és a hét végén már tavaszias hőmérséklet valószínű, ami újabb árhullámot éreredményezhet - figyelmeztet az Országos Vízügyi Főigazgatóság. 



Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közölte: a hideg időjárás következtében a következő néhány napban a vízszintek ütemes csökkenésére lehet számítani. A jövő hét közepétől lassú enyhülés kezdődik és a hét végén már tavaszias hőmérsékletek valószínűek. Ekkor erősödik a csapadékhajlam és nagyrészt esőre lehet számítani - olvasható a közleményben.  

Mint írták, a Tisza felső szakaszán és a Bodrogon stagnáló, alig változó, nagyon lassan apadó vízmozgás jellemző, továbbra is az elsőfokú készültségi szint feletti vízállásokkal. A következő napokban a hideg idő hatására az apadás ütemének felgyorsulása várható. Ütemesen apad a Sajó felső szakasza, a Szerencs patak és a Takta felső szakasza is.  

A Tarnán vasárnap reggelre az elsőfokú készültségi szint alá süllyedtek a vízszintek, a teljes folyószakaszon apadás tapasztalható. A Közép-Tisza végig árad, vasárnap reggel a vízállás Tiszafürednél 662 centiméter, Kisköre-alsónál 697 centiméter, Szolnoknál 674 centiméter volt. A Közép-Tiszán további fokozatos vízszintemelkedéssel, hosszan elnyúló tetőzéssel kell számolni. Szolnok térségében hétfőn 680-690 centiméteres vízszint közelében várható a Tisza tetőző vízállása - olvasható a közleményben.  

A Zagyva-Tarna rendszerben a szombaton kialakult árhullám szombat reggel 6 órakor tetőzött Jászteleknél 500 centiméteres vízállásnál. Az éjszakai nagy hideg lecsökkentette az árhullám utánpótlását, felgyorsította az apadás ütemét. A vízállás Jászteleknél este hat és nyolc óra körül csökken a 450 centiméteres másodfokú árvízvédelmi készültségi szint alá. A Körösök vízrendszerében a nappali felmelegedés következtében kialakuló hóolvadás újabb kisebb vízszintemelkedést okozott. Ezek a kisebb áradások tartóssá teszik a Hármas-Körös áradását. 

A Hármas-Körös vízállása vasárnap reggel Szarvasnál 618 centiméter volt. A vízszint tetőzése Szavasnál hétfőn várható 620 centiméter közelében. A Hortobágy-Berettyó szintén lassan árad, a folyón további - napi 10-15 centiméteres ütemű - áradás várható. Az OVF közölte, hogy mind a 12 vízügyi igazgatóság területén belvízvédelmi készültség van érvényben, az összesen 90 szakaszból 52 szakasz érintett, 26 szakaszon elsőfokú, 26 szakaszon másodfokú fokú a készültség.  

A belvízzel elöntött terület nagysága a csapadékmentes időnek és a védekezésnek köszönhetően kicsit csökkent, a vízügyi igazgatóságok felmérése szerint 76 100 hektár. Ebből 33 400 hektár vetés-szántó. Az egész Alföld érintett, legnagyobb elöntések Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyékben vannak. Jelenleg a vízügyi igazgatóságok 278 szivattyútelepéből 118 üzemel, 17,9 millió köbméter belvizet emelnek át naponta. A védekezésben 410 ember vesz részt. A közlemény szerint a vízügyi igazgatóságok megkezdték a belvíz betározását, 38 tározóban 35 millió köbméter vizet tároztak be.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése