2013. április 20., szombat

Az Alsó-Tiszán vasárnapra várhatók a tetőzések

Az előrejelzések szerint a Tiszán levonuló árhullám tetőzése vasárnapra várható Mindszentnél, a harmadfokú készültségi szint, 850 centiméter alatti vízállással tájékoztatta a Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) szombaton az MTI-t. 



Kozák Péter védelemvezető közlése szerint a Maros apadása miatt vasárnap a vízszintemelkedés a Tiszán Szegednél is megáll, a vízállás azonban várhatóan két-három napig a másodfokú készültség szintje (750 centiméter) felett marad. 

A Hármas-Körös alsó szakaszára mértékadó csongrádi vízmércénél legkorábban jövő hét közepén süllyedhet a vízállás a harmadfokú szint (800 centiméter) alá. 

Az ATI-VIZIG működési területén csaknem 238 kilométeren másod-, 14,8 kilométeren a Hármas-Körös alsó szakaszán - pedig harmadfokú az árvízvédelmi készültség. 

A belvízi helyzet a védekezési munkának és a kedvező időjárásnak köszönhetően tovább javult, valamennyi belvízvédelmi szakaszon megszűnt a területi készültség. 

Az igazgatóság területén 26 szivattyútelep üzemel, ezek pénteken összesen 1,6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

A belvíz borította terület nagysága 19,8 ezer hektár, kevesebb mint fele a két héttel ezelőttinek tudatta a szakember. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése