2013. április 2., kedd

Harmadfokú vízszinten várnak tetőzést a Körösökön

A Fekete- és Fehér-Körös levonuló árhulláma a Kettős-Körösön szerdán tetőzik Békésnél, majd a következő napokban a Sebes-Körösön Körösladánynál és a Hármas-Körösön Gyománál. A Berettyó tetőzése - szintén harmadfokú szinten - Szeghalomnál csütörtökre várható. 



Az árvízvédelmi szakaszokon 385 ember dolgozik, és figyeli a nagy vízterhelésnek kitett gátakat. A belvíz ellen kétszáz ember védekezik, az áradó folyókba 24 szivattyútelep emeli át a vizet, másodpercenként csaknem 85 köbméternyit. 

A belvízzel elöntött terület Békés megyében kedden 13 510 hektár volt, ebből a vetés 4015, a szántó 3185 hektár, a többi rét és legelő. A megye mezőgazdasági területének nagysága 412 ezer hektár. A megyében márciusban 110-115 milliméter csapadék hullott, négyszer több, mint egy átlagos évben. 

A Hortobágy-Berettyó ugyancsak árad, emiatt kedden reggeltől Karcag-Kisújszállás térségében az igazgatóság harmadfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget, valamint első fokú készültséget rendelt el a Túrkevétől az Árvízkapuig tartó védelmi szakaszon - közölte a védelemvezető. 
 
Jelezte: a belvízzel elöntött területek nagysága 1200 hektárral 27 150 hektárra nőtt a Közép-Tisza vidékén. Ebből mintegy 8550 hektár vetés, 6400 hektár szántó. Az érintett szakaszokon az elmúlt 24 órában több mint 5,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba 44 torkolati szivattyútelep és 13 mobil szivattyú. 

Továbbra is másodfokú készültség van érvényben kilenc belvízvédelmi szakaszon. 

A vízgazdálkodási társulatok közül a mirhó-kisfoki, a Jászkisér és vidéke, a mezőtúr-tiszazugi és a nagykunsági tart fenn másodfokú készültséget. A belterületi szakaszok védelme érdekében Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek és Tápiószőlős önkormányzata első fokú, Tomajmonostora, Tiszaug, Jásztelek és Alattyán helyhatósága másodfokú készültséget rendelt el. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése