2013. április 28., vasárnap

Lassan apadnak az alföldi folyók

Csökken a vízszint a kelet-magyarországi folyókon, de több helyen még mindig harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A jó időnek köszönhetően a földeken is javul a helyzet, csökken a vízben álló területek nagysága. 



Lassan, de folyamatosan apad a vízszint a Hortobágy-Berettyón: Borznál vasárnap reggel 352 centiméter volt a vízállás. Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek a folyón, és folytatják a Nagyiváni tározó ürítését - közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) védelemvezetője az MTI-vel. A Tiszán is folytatódik az apadás, a folyó bal partján Tiszafüred és Rakamaz között elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál vasárnap reggel 526 centimétert mutatott a vízmérce - tette hozzá Bara Sándor. 

Tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában újabb 650 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a TIVIZIG működési területén. Jelenleg 9450 hektár föld áll víz alatt, amelyből 2050 hektár vetés, 2700 hektár szántó, 2900 hektár rét és legelő. Az igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából még 7 szakaszon védekeznek: 2 szakaszon harmadfokú, 3 szakaszon másodfokú, míg 2 szakaszon elsőfokú a készültség. 13 szivattyútelep üzemel, amelyek naponta több mint 1 millió köbméter vizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba - mondta Bara Sándor. 

Mivel a Tisza egy héttel ezelőtti tetőzése óta Szolnoknál mindössze 30 centiméterrel húzódott vissza a medrébe, továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyó bal és jobb partján Fegyvernek, illetve Doba és Csongrád között - közölte Csibrán Zoltán védelemvezető-helyettes a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vasárnapi szolnoki sajtótájékoztatóján. A Fegyvernek feletti szakaszon viszont az apadás már lehetővé tette, hogy a hétvégén elsőfokúra mérsékeljék a készültséget a Tisza-tó menti védvonalakon, illetve másodfokúra a Kisköre-Fegyvernek (Doba) között. Szintén elsőfokúra csökkent a készültség a Hármas-Körös jobb partján, a mezőtúri árvízkaputól Kunszentmártonig, továbbá teljesen megszűnt a készenlét a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, Túrkeve és a mezőtúri árvízkapu között - tette hozzá a szakember. 

A Kötivizig munkatársai a védekezési munkák részenként folyamatosan gyűjtik a hullámtereken felhalmozódott hulladékot. Eddig tíz köbméternyi hasznosítható faanyag és több száz köbméter hulladék a mérleg. Az árhullám a partra vetett már közel tízezer PET-palackot, sőt egy hűtőszekrényt is. A Kötivizig 537 kilométernyi védvonalszakaszon, illetve a Hanyi-tiszasülyi és Nagykunsági árvízi tározók védvonalain tart fenn készültséget. Harmadfokú a készültség 328 kilométeren, a már említett helyeken kívül a Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól a torkolatig, a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól Túrkevéig, a Zagyva mindkét partján Szolnoktól Újszászig.


A Tisza Kisköre és Tiszapüspöki közötti szakaszán a harmadfokú készültség mérséklésével megszűnt a hajózási tilalom. A Tisza teljes Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszára és a Hármas-Körös torkolati szakaszára elrendelt általános halászati és horgászati tilalom azonban továbbra is hatályban van, és változatlanul tilos a közlekedés a harmadfokú készültséggel érintett töltésszakaszokon. A készültség helyenkénti mérséklése miatt jelentősen csökkent védekezésben résztvevők létszáma, szombaton ebben a munkában 849 ember vett részt. 

A kedvező időjárásnak és a folyamatos mentesítési munkálatoknak köszönhetően az elmúlt 24 órában ezer hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága a Közép-Tisza vidékén. Jelenleg 11 550 hektárt borít víz, ami az idei tavaszon mért csúcsnak már csak negyede. A megnövekedett mezőgazdasági vízigények kielégítésére, ahol lehetséges, vízvisszatartást végeznek a belvízcsatornákon. Karcag térségében, a Német-érből szombaton 18 ezer köbméter vizet emeltek át tározási céllal a Nagyiváni-tározóba. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése