2013. április 23., kedd

Zivatarok a Szaharában

Zivatarok tarkítják Szahara belső részének egyhangú időjárását.

Zivatarok a Szahara belsejében. (Forrás: sat24.com)

Önmagában nem nagy szenzáció, mivel a téli, és tavaszi hónapokban máskor is szokott némi csapadék hullni a Szahara belsejétől kifele haladva egyre növekvő mennyiségben, és gyakorisággal. A helyzet pikantériája abból adódig, hogy ott eshet a legtöbb, ahol máskor a legkevesebb szokott.

Szahara jelentős részén az éves csapadékmennyiség nem haladja meg az 50mm-t, ami főként a téli hónapokban esik, általában egyszerre, és hirtelen.  Holnap, és holnapután Niger északi-északnyugati-nyugati, Algéria déli-délkeleti, valamint Líbia délnyugati részein akár ez a mennyiség le is hullhat. Mindez egy Algéria felett örvénylő sekély ciklonnak köszönhető, amely a döntően uralkodó északkeleti légmozgást déliessé, dél-nyugatiassá változtatja. Ennek következtében a trópusok felől nedves, labilis légtömegek érkeznek a Szahara belseje felé, mely kedvező feltételeket teremt zivatarok kialakulásához, amikhez akár felhőszakadás is párosulhat.


 Nedves labilis szállítószalag elhelyezkedése szerda reggel. (Forrás: wetter3.de)

Ez a szállítószalag akár egész héten fennállhat, igaz péntekre valamelyest gyengül, és kissé keletebbre húzódik.

Összefoglalva, mai nap folyamán a Szahara belsejében, Niger északi-északnyugati-nyugat, Algéria déli-délkeleti, valamint Líbia délnyugati részein egyre többfelé alakulnak ki zivatarok délnyugat-északkelet tengely mentén. Holnap ugyanebben a régióban további zivatartevékenységre lehet számítani, de a ciklonközpont fokozatosan északabbra tolódik. Algéria északi részén is jelentős csapadék várható. Csütörtökön a ciklonközpont várhatóan már a Földközi-tenger felett fog elhelyezkedni, a nedves szállítószalag is gyengülni fog, valamint D-É irányba vált, egyre kevesebb helyen, és főként Líbiában várhatóak további zivatarok.

Folytatásban ez a szállítószalag továbbra is fennállhat, mely elszórt zivatarokat okozhat, szombaton akár ismét több helyen Líbiában, valamint Niger középső, és keleti részein.




Forrás: nanasmet.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése