2013. május 30., csütörtök

Csaknem 200 hektár dinnyét vert el jég

A szárazon hulló jég Medgyesbodzáson és Medgyesegyháza egy részén pusztított csütörtök kora délután. A Békés megyei termőterület nagy részén hullott jégeső, ez azonban nem okozott jelentős kárt - tájékoztatta az MTI-t Simonka György, a térség országgyűlési képviselője. 



A Békés Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága nevében Varjú Mónika igazgató elmondta: a falugazdászoktól és termelőktől szerzett gyors információk szerint a jégeső a tavalyi évhez hasonlóan a megye legnagyobb dinnyetermelő településein haladt át, Újkígyós, Pusztaottlaka, Medgyesbodzás és Medgyesegyháza felett, borsó nagyságú jég esett mintegy 10-15 kilométer széles sávban. Hozzáfűzte: a falugazdászok elkezdték a viharkárok felmérését, az összegző, pontos jelentés néhány napon belül készül el. 

Száraz jég esett a medgyesegyházi dinnyetermelő területek Medgyesbodzással szomszédos területein is - erősítette meg az információkat Lipták Mihály, az egyik medgyesegyházi gyümölcskereskedelmi cég ügyvezetője. Hozzátette: a jég a dinnye mellett károkat okozott a kiültetett zöldségfélékben, a szántóföldi paprikában és paradicsomban, valamint a gabonafélékben. 

Békés megyében termelik a szántóföldi dinnye több mint hatvan százalékát, az idei évben a termelők több mint 3500 hektáron ültették el a növényt, az országos termőterület nagysága hosszú évek óta először haladja meg az ötezer hektárt. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése