2013. május 21., kedd

Rohamosan nő a tegnapi oklahomai tornádó áldozatainak száma

Kilencvenegyre nőtt az oklahomai tornádó áldozatainak a száma, és köztük van húsz gyerek - jelentette kedden a CNN hírtelevízió. A helyi kórházakban 230 sérültet ápolnak. 


(Fotó: MTI/AP/Alonzo Adams)

A hatóságok eddigi tájékoztatói 51 halálos áldozatról szóltak, de az elmúlt órákban újabb 40 holttestet emeltek ki a romok alól. A helyi kórházakba 230 sérültet - köztük 45 gyereket - szállítottak, egyesek közülük válságos állapotban vannak. 

(Fotó: MTI/AP/Sue Ogrocki)

A forgószél leginkább Moore-ban, Oklahoma City egyik, mintegy 50 ezres elővárosában szedte áldozatait. Légi felvételekből ítélve a tornádó útjában álló épületek megsemmisültek. Egy kórházat és két elemi iskolát is lerombolt a hatalmas forgószél. Szerencsére az egyik iskola a tornádó érkezésekor már üres volt. A kórházból is időben kimenekítették a betegeket, így senkinek sem esett baja. 

 (Forrás: Reed Timmer: Meteorologist and Extreme Storm Chaser)

Az amerikai hírtelevíziók számos kétségbeesett túlélőt szólaltattak meg, akik megrázó történeteket meséltek a megmenekülésükről. 

 
A tornádó mintegy három kilométer átmérőjű volt, és 35 kilométeres utat tett meg, mindent elpusztítva, ami útjába került. Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetes adatai szerint a Moore-ra lecsapó tornádóban a szél sebessége elérte az óránkénti 320 kilométert, amivel a forgószél a Fujita-Pearson skálán EF-4-es erősségűnek minősül. A tornádóknak kevesebb mint egy százaléka éri el ezt az intenzitást. 

A CNN híradása szerint éjszaka is nagy erőkkel folytatódnak a mentési munkálatok, tűzoltók és mentősök hada kutat a túlélők után, keresőkutyák és munkagépek vannak a segítségükre. 

Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette a térséget, és elrendelte a szövetségi segély eljuttatását a bajba jutott térségbe. A katasztrófa sújtotta háztartások és vállalatok állami segítségért folyamodhatnak, illetve kedvezményes hiteleket kaphatnak azok, akiknek a vagyona nem volt bebiztosítva. 

Az országos meteorológiai szolgálathoz a Moore-in kívül további 17 tornádó bejelentés érkezett tegnap Colorado, Kansas, Missouri, Oklahoma, valamint Texas államokból.  Ezek többsége rövid ideig élt, és kevés kárt okozott. A Missouri Marion megyében található Hannibal-ban egy forgószél fákat csavart ki, és néhány épületben kárt is okozott. Közeli főút mentél elterülő istállókban keletkeztek súlyosabb károk.



Forrás: MTI / spc.noaa.gov

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése