2013. június 29., szombat

Hőség és havazás Amerikában

Elviselhetelen forróság tombol az Egyesült Államok dél-nyugati államaiban. Las Vegasban 48 fokot mértek, de ugyanilyen meleg van Kaliforniában és Nevadában is. Bolíviában viszont mínusz 10 fok van és havazott. 



A szakemberek szerint ilyen időben már nem csak a kiszáradás és a hőguta fenyegeti az embereket, hanem égési sérüléseket is okozhatnak az átforrósodott fémtárgyak vagy az aszfalt is. 

Az arizonai börtönökben fagylaltot és jeges vízbe áztatott törölközőt osztanak az udvaron sétáló fogvatartottaknak, a városok utcáin pedig párát fújó ventilátorokat állítottak fel. 

Kaliforniában és Nevadában is elviselhetetlen a forróság. A Death Valley, vagyis Halálvölgy nevű nemzeti parkban 56 celsius fokot várnak, vagyis a forróság megközelítheti a Földön valaha mért legmagasabb hőmérsékletet, az 58 fokot. 

Egy Las Vegasban élő magyar, Fürshtál Fanny a Híradónak elmondta a városban hétfőre 50 fokot jósolnak. 

Az orosz fővárosban is szokatlanul meleg van. A moszkvai Bolsoj Színház előtti tér strandá változott. Igaz, itt "csak" harminc fok van, de Moszkvában ez is kánikulának számít. Megteltek a szökőkutak és a metróállomások a hűsölni vágyókkal, ahol vizet is osztanak a járókelőknek . 

Mindeközben havat lapátolnak az amerikai kontinens déli felén, Boliviában. Napok óta esik a hó, ami ritka jelenség arrafelé. A gazdák attól tartanak, hogy a vetés tönkremegy a minusz tíz fokban. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése