2013. június 22., szombat

Lecsapott a vihar Kelet-Magyarországra

Hatalmas vihar söpört végig Kelet-Magyarországon. Több településen fákat döntött ki az orkán erejű szél. Több épület is tető nélkül maradt. 

Jégméret Tiszavasváriban. (Forrás: idokep.hu)

Leszakította a vihar a helyi sportcsarnok tetejét a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon szombaton délután. A heves esővel érkezett szélvihar lebontotta az iskola tetőszerkezetének felét is - közölte Samók Gyula (független) polgármester az MTI-vel. 
 
Tájékoztatása szerint több fa is kidőlt a faluban, az egyik a polgármesteri hivatal épületére, egy másik az iskola ebédlőjére zuhant. 
 
Mindenütt áll a víz, s bár a katasztrófavédelem, a tűzoltók a helyszínen vannak, a munkákat nehezíti a folyamatosan szakadó eső - mondta el Samók Gyula.

A polgármester hozzátette: berendelte a hivatal dolgozóit, akik előkészítik a biztosítási dokumentumokat, hogy mielőbb értesíthessék a biztosítótársaságokat a károkról.


Ugyanakkor a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatnak nincs pénze a helyreállításra, ezért a vis maior alaphoz fordulnak segítségért - tette hozzá.
 
Viharos széllel kísérve hatalmas felhőszakadás és 20 percen át cseresznye nagyságú jégeső pusztított Tiszavasváriban, ezért a Múzeumok éjszakája e napra hirdetett szabadtéri programjai biztonsági okokból elmaradnak - közölte a Vasvári Pál Múzeum közművelődési és sajtóreferense az MTI-vel. 

Balogh Tamás jelezte, hogy az 50. évfordulóját ünneplő megszépült múzeum épülete a szeszélyes idő ellenére is 23 óráig várja a látogatókat, akiket kárpótlásul egy pohár pezsgővel és egy szelet tortával fogadnak.
 
Személyautókra, házakra dőltek fák Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, személyi sérülés nem történt - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t. Hudák Andrea elmondta, a viharos erejű szél Mezőkövesden, Kazincbarcikán és Miskolcon okozott károkat.

A meteorológiai szolgálat több északkeleti térségre szombaton kora délután narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki heves zivatarok miatt.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése