2013. július 19., péntek

Vízben áll a délnyugat-kínai Kunming

Az eső és az utcákon beállt magas víz bénította meg a hat és félmilliós délnyugat-Kínai Kunming város közlekedését. 

 (Forrás: news.cn)

Jünnan tartomány székhelye az idei év legnagyobb esőzését szenvedi - derült ki pénteki helyszíni beszámolókból. 

Csütörtök óta 190 milliméter csapadék hullott, az autók, taxik víz alá kerültek, több mint 200 elárasztott épület vált használhatatlanná. A városi vízelvezetés, a csatornarendszer csődöt mondott. A biztosító társaságok rengeteg bejelentést kaptak a földalatti garázsokban elmerült autók miatt. 

A közeli Panlung folyó szintje már egyes helyeken elérte a folyópartot. Más, a városon áthaladó folyók vízszintje ugyancsak nagymértékben megnövekedett. A tartományi időjárás-előrejelzés szerint még hat napon át kell esőzésekre számítani a térségben. 

A Jangce folyó vize Csungkingnál várhatóan szombaton kora délután eléri majd a 21,8 métert, ami 10 méterrel lesz magasabb a csütörtökön mérténél. Vészhelyzetre a menőhajókat és a személyzetet már készenlétbe helyzeték. 

Az északkelet-kínai Csilin tartomány Huncsun városa ugyancsak az áradásoktól szenved; a közigazgatása alá tartozó településekből 15 falut már kiürítettek. Házak százai váltak lakhatatlanná, az utak, a hidak, a folyók töltései megrongálódtak, szántóföldek nagy területein veszett oda a termés. Az anyagi kárt csak egy járásban 1,18 millió jüanra (43 millió forint) becsülték. 

A szomszédos Liaoning tartományt ezen a héten két alkalommal érte nagy eső, aminek következtében több mint 50 víztározó öntött ki. A tartományi vezetés a területén található 34 ezer híd felülvizsgálatára, illetve a szükséges javítások elvégzésére utasította az érintett osztályokat, miután Fuhszin városban egy híd összeomlott, legkevesebb négy ember halálát okozva. 

A délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Kuangjüan városában az elmúlt két nap során több mint 12 ezer embert költöztettek el otthonukból. 


Húsz út vált járhatatlanná, kilenc földcsuszamlást regisztráltak. Csaotung városban több mint 53 ezer embert ért kár, hárman meghaltak és több tízezer hektár termőföld került víz alá. 

Az észak-keleti Talien városban tízezer ember rekedt a repülőtéren, mert a ködös időjárás miatt nem tudtak a gépek felszállni. A légig kikötőnek 467 járatot kellene pénteken fogadnia, illetve indítania, de helyi idő szerint délig alig húsz gép szállt le, vagy indult.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése