2013. augusztus 28., szerda

Özönvíz és villámcsapás

A szombathelyi és a nagykanizsai vasútvonalon elromlott a biztosítóberendezés, Karádon villám csapott egy családi házba. 

(Fotó:  Beliczay László / MTI)

Rengeteg esőt, villámcsapásokat és baleseteket hozott a hidegfront. A Somogy Megyei Karádon villám csapott egy családi házba, a háromszintes ház tetőszerkezete és a felső szintje is kigyulladt - hangzott el az M1 Híradójában.  

A szombathelyi és a nagykanizsai vasútvonalon késnek a vonatok, mert a vihar miatt két helyen is elromlott a biztosítóberendezés. A Fejér megyei Dunaújvárosnál, az M6-os közelében két baleset is történt a hirtelen lezúduló eső miatt. Két autó ütközött a szalagkorlátnak a csúszós úton, a balesetekben senki nem sérült meg. A helyszínelés idejére a 61-es kilométernél a belső sávot lezárták a rendőrök. 

Valószínűleg villámcsapás okozott tüzet egy házban szerdán Örvényesen is, a nádfedeles épület teljes tetőszerkezete és padlástere kiégett - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel. 

Kővári László tájékoztatása szerint az Öreghegyen lévő, 60 négyzetméteres épületből két gázpalackot hoztak ki a tűzoltók, a tűz által okozott anyagi kár az elsődleges becslések szerint 25 millió forint. A megyében az elmúlt órákban esővízelöntések és tűzesetek miatt riasztották a Veszprém megyei tűzoltókat. Az ügyeletes hozzátette: 16 esetben kértek lakóházaknál vízszivattyúzást, főként Ajka és Veszprém térségéből. 

Villámcsapás miatt keletkezett tűz szerdán egy budapesti, XVI. kerületi családi házban is - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Kisdi Máté közölte: a Vidámvásár utcai épületben lángra kaptak a pincében tárolt bútorok és egyéb használati tárgyak, de személyi sérülés nem történt. 

Arról is beszámolt, hogy a szerda délelőtti vihar idején egy XVII. kerületi iskolaépülethez is villámcsapás miatt riasztották a tűzoltókat. A helyszínen füstszagot éreztek azt követően, hogy a villám becsapott az épületbe. A felderítésnél azonban kiderült, hogy nem gyulladt ki semmi, csupán egy korábbi avarégetés füstjének a szagát lehetett érezni a termekben. 

Főként Zalaegerszeg térségéből riasztották Zala megyében szerda hajnalban a tűzoltókat, akik villámcsapás miatti tüzet oltottak, valamint vízbetöréseknél segítettek. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjának szerdai tájékoztatása szerint Zalaboldogfán egy családi ház tetőszerkezetébe csapott bele a villám, ami miatt teljes terjedelmében égett a száz négyzetméteres tető. A tüzet a zalaegerszegi és a körmendi tűzoltók fékezték meg. 

Zalaegerszegen az éjszakai felhőszakadás miatt hat családi házhoz kértek segítséget, mert lakóépületekbe, valamint azok pincéibe vagy garázsaiba tört be a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. A nem egyszer elektromos berendezéseket és bent tárolt terményeket is veszélyeztető vizet kiszivattyúzták. 

Szintén vízbetörés miatt kellett szivattyúzniuk a tűzoltóknak Zalacsányban, ahol a Batthyány kúria pincéjébe is betört a víz, amely ugyancsak veszélyeztette az elektromos berendezéseket.



Forrás: MTI / M1 híradó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése