2013. augusztus 17., szombat

Vészesen fogy a Zagyva vize

Az elhúzódó rendkívüli meleg miatt az eddigi legalacsonyabbnál is kisebb vízállásra számítanak a Zagyván. Már több intézkedést kellett tenni a folyó élővilágának védelméért. 



A hosszan tartó meleg és a csapadékhiány miatt a Zagyván várhatóan megdől a vízállás negatív rekordja. A vízhozam csökkenése miatt máris több intézkedést kellett megtenni a folyó élővilágának védelméért - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgató-helyettese pénteken az MTI-vel. 

Horváth Béla tájékoztatása szerint a Zagyván az eddigi legalacsonyabb vízállást 2012-ben rögzítették. Akkor 87 centimétert mértek Jászteleknél, ahol most 98 centimétert mutat a vízmérce, és továbbra is apad a folyó. A Zagyva vízhozama Jászberénynél már nem éri el a másodpercenkénti egy köbmétert, és napról-napra tovább csökken. 

Az aszályos időszak miatti intézkedések közé tartozik az is, hogy a Kötivizig gátőrei felderítsék az illegális vízelvételezéseket. 

A Kötivizig műszaki vezetője elmondta: a vízhiány elkerülésére a Zagyva torkolati szakaszán 2012-ben elkezdték rendbe tették azokat a fenékgátakat, amelyek visszaduzzasztják a vizet a folyó középső szakaszán, kedvezve a vízi élővilágnak. A munkát az idén is folytatják. 

Horváth Béla felidézte, hogy a Zagyva vízpótlására már az 1990-es évek elején kidolgozták a Jászsági-főcsatorna Zagyvai-ágának megépítésével létrejövő többcélú térségi vízgazdálkodási rendszer tervét. Ez, a Tiszát a Zagyvával összekötő mintegy 46 kilométeres csatorna alkalmas lenne a jászsági, a dél-hevesi területen és a Tápió-vidékén a vízigények kiszolgálására. 

A komplex vízgazdálkodási rendszer terveit a Kötivizig 2010-ben aktualizálta. A megépítését a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszak elejére tervezik.  



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése