2013. szeptember 20., péntek

100 halott, és 70 eltűnt Mexikóban

A hatóságok szerint Mexikóban 1958 óta nem volt példa ehhez hasonló kettős pusztításra. 

Acapulco egy része 2013. szeptember 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Jorge Alberto Hernández Nava)

Mintegy 100 halott és csaknem 70 eltűnt a Mexikót napok óta sújtó ítéletidő csütörtök esti mérlege, a hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább nő. 

A polgári védelem közleménye szerint a Manuel hurrikán csütörtökön az ország északnyugati részén pusztított. A nap folyamán némileg vesztett erejéből, és az északkeleti országrész felé haladt. Útját viharos esőzések, újabb áradások, földcsuszamlások, kidőlt fák, leszakadt áramvezetékek kísérték. Eddig mintegy 100 ezer ház omlott össze vagy szenvedett súlyos károkat. 

A hatóságok szerint az ítéletidő immár csaknem az egész országot sújtja. Az időjárási katasztrófa miatt Enrique Pena Nieto elnök lemondta jövő heti New Yorkba, az ENSZ-közgyűlésének ülésszakára tervezett látogatását. 

A Vöröskereszt Mexikóvárosban gyűjtést indított a rászorultak megsegítésére. A főváros lakosságát felszólították arra, hogy különféle adományokkal, élelmiszerekkel, továbbá higiéniai eszközökkel segítsék a katasztrófa által sújtott térségek lakóit.

A Manuel a hét végén csapott le a közép-amerikai ország csendes-óceáni partvidékére, vele közel egy időben söpört végig a keleti oldalon az Ingrid hurrikán. A hatóságok szerint Mexikóban 1958 óta nem volt példa ehhez hasonló kettős pusztításra.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése