2013. szeptember 16., hétfő

Heves esőket zúdított Mexikóra az Ingrid hurrikán

A medrükből kilépő folyók miatt a két országrészben összesen több ezer embert kellett ideiglenes menedékhelyeken elszállásolni.


Leomlott domboldal Acapulco-ban, ahol a Manuel trópusi vihar okozott heves esőket. (Fotó: MTI/AP/Bernandino Hernández)

Heves esőket zúdított Mexikó keleti és déli partvidékére vasárnap a közelgő Ingrid hurrikán és az erejét vesztő Manuel trópusi vihar, és az általuk okozott áradásokban, földcsuszamlásokban 25 ember vesztette életét.

Acapulcóban, a déli Guerrero állam csendes-óceánparti üdülővárosában legalább 11 ember lelte halálát a rendkívüli csapadékmennyiség miatt összeomló épületekben, a leomló falak alatt - közölte (helyi idő szerint) vasárnapi sajtótájékoztatóján Luís Felipe Puente, a mexikói mentőszolgálatok országos koordinátora.  


Guerrero államban további három embert sárlavina temetett maga alá. A szintén déli, Puebla és Oaxaca államokban négy halálos áldozata volt a viharos esőzésnek, míg a Mexikóvárostól északra fekvő Hidalgo államban egy autó három utasát sodorta el a víz. 

Juan Manuel Caballero, a mexikói meteorológiai szolgálat vezetője egy sajtóértekezleten elmondta, hogy a heves esőzéseket az az eddig példátlan jelenség okozza, hogy az ország két partvidékét egyszerre ostromolja egy trópusi vihar és egy hurrikán. 

Egyes körzetekben akár 1000 milliméternyi csapadék is leeshetett, ami rekordot jelent az egész hurrikánszezonra kivetítve is - tette hozzá. 

A Mexikó-öbölben az óránként 120 kilométeres sebességgel tomboló Ingrid hurrikán az előrejelzések szerint hétfőn reggel (közép-európai idő szerint délután) sújt le Tamaulipas és Veracruz államok partvidékére, emiatt hatezer embert szállítottak eddig ideiglenes menedékhelyekre. 

A Pemex állami olajmonopólium saját közlése szerint három, mexikói-öbölbeli tengeri fúrótornyáról evakuálta a munkásokat Tamaulipas állam partjai mentén, és további 24 olajkútját kényszerült lezárni a térségben. 

A meteorológusok szerint az Ingrid akár 500 milliméternyi esőt is hozhat magával 72 óra alatt, és még erősödőben van. Jellegzetessége, hogy nagyon lassan halad az útján, ami nagyobb károkozással jár. A hatóságok elrendelték a partvidék veszélyeztetett településeinek a kiürítését. 

Ez a második hurrikán az idén az Atlanti-óceánhoz tartozó vizeken. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése