2013. december 15., vasárnap

Továbbra is rendkívüli a helyzet Izraelben

Még mintegy 14 ezer lakásban nem volt áram vasárnap reggel Izraelben, a Jeruzsálembe vezető utak közül csak a Tel-Avivval összekötő főutat nyitották meg, azt is csak a tömegközlekedés és a város ellátására - közölte a katonai rádió. 



Gőzerővel teszik járhatóvá az utakat, valamint az izraeli elektromos műveknél is megpróbálják visszakapcsolni a rendszerbe a leszakadt vezetékek miatt napok óta áram nélkül maradt sok ezer otthont.

 Négy emberéletet is követelt az évtizedek óta nem látott hóvihar. Két férfinak csak a holtteste került elő szombat este háromnapos keresés után a Holt-tengernél. Egy hirtelen támadt vízfolyam dzsipjükkel együtt elsodorta őket, a kocsit még nem találták meg. Egy 36 éves férfi is a rendkívüli időjárás áldozata lett, ő leesett háza tetejéről, ahol egy lukat próbált befoltozni. Egy csecsemő hősugárzó okozta tűzben vesztette életét. 


Az elmúlt két napban több mint kétszáz állapotos nőhöz hívták a mentőket, akit tudtak, kórházba szállítottak, de több alkalommal helyben vezették le a szülést. A meteorológusok további hideghullámot jósolnak, de csapadékot már nem ígérnek.

Jeruzsálemben és a magasabban fekvő hegyvidékeken vasárnap sem volt oktatás, illetve a munkahelyek is zárva voltak. 


A modern Izrael történetének legnagyobb hóvihara az első becslések szerint mintegy 120 millió sékeles (680 millió forint) kárt okozott. A bő csapadéknak azonban áldásos hatása is van: tíz centiméterrel megemelte Izrael legfőbb édesvíz-raktárának, a Kinneret-tónak (Galileai-tenger) a vízszintjét. Néhány nap alatt több csapadék hullott, mint a sokéves decemberi átlag. A rendkívüli időjárási viszonyokat sokan összefüggésbe hozzák a globális éghajlatváltozással. 

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombat este a hatóságok munkáját dicsérve kijelentette, hogy "sok emberéletet sikerült megmenteni, hála a szinte lehetetlen feltételek között végzendő hatékony munkának és a kiváló egyeztetésnek. Az ellenzéki szociáldemokrata Munkapártot vezető Jichák Hercog viszont már korántsem volt ennyire elégedett. Ő már szerdán figyelmeztetett a veszélyre, de "intéseim süket fülekre találtak, aktivizálni kellett volna az Országos Katasztrófavédelmi Hatóságot. Felkészületlenek voltak" - hangozatta. 

A Gázai övezetben a rendkívüli csapadékmennyiség miatt felmondta a szolgálatot a csatornahálózat, számos lakónegyedet elöntött a házakba is behatoló víz, az üzemanyag hiánya miatt pedig akadozik az övezet egyetlen erőműve. Izrael gázt és szivattyúkat küldött az ott élő civilek megsegítésére, a súlyos áradások megfékezésére. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése