2014. január 3., péntek

23 embert öltek meg a villámok az Egyesült Államokban 2013-ban

A nyilvántartás vezetése óta 2013-ban haltak meg a legkevesebben villámcsapás által az Egyesült Államokban.

(Fotó: Stockbyte)

Korábbi minimumrekord 2011-ben született, akkor 26 halálos áldozatot követeltek a villámok. 2013-ban a 23 halálos áldozat között főként halászok, és kültéri tevékenységet végzők voltak. Az áldozatok 8 és 66 közötti korosztályból kerültek ki.

John Jensenius, a NOAA szakértője szerint az áldozatok számának csökkenése mögött az áll, hogy az elmúlt 10-20 évben tudatosabbá váltak az emberek, jobban odafigyelnek a figyelmeztetésekre, és a sporteseményeket is félbeszakítják vihar esetén. Az okostelefonok elterjedésével, és azokon megjelent időjárási alkalmazásoknak köszönhetően az ember hamarabb értesülnek arról a közelgő veszélyről, mint ahogy meghallanák a dörgést.

A villámcsapást körülbelül tízből kilenc ember túléli, de gyakran szenvednek maradandó károsodást - jegyezte meg John Jensenius.

Az Egyesült Államokban átlagosan évente 20millió villámcsapás következik be. 2012-ben 28-an vesztették életüket villámcsapás következtében, 70 ember halálát pedig tornádó okozta, de a legtöbb áldozatot a hőség szedte, 155 életet oltott ki.



Forrás: wunderground.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése