2014. január 9., csütörtök

Hidegrekordok után enyhülés az Egyesült Államokban

Az évszázados minimum-hőmérsékleti rekordok után az Egyesült Államok középnyugati, és keleti részeire is megérkezik az enyhülés.

Jégbe, és hóba zárt lakóépületek Chicago-ban. (Fotó: AP)

A dermesztő hideg csaknem 190millió embert érintett Észak-Amerikában. Az Egyesült Államokban vasárnap óta legalább 21 ember vesztette életét a hidegnek köszönhetően, valamint több mint 11000 repülőjáratot töröltek.

CBC jelentése szerint Kanadában egy férfit súlyos fagyási sérülésekkel szállítottak kórházba, miután a hófúvásban rekedt 24 órára az autójával, egy nőt pedig égési sérülésekkel szállítottak kórházba a dél-dakotai Sioux Falls-ból, miután egy vödör forró vizet akart kiborítani a hideget szemléltetve, de a manőver közben megcsúszott a jégen.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok több államában, köztük Alabama, Georgia, Tennessee, Arkansas, Michigan, Maryland, Ohio, Pennsylvania és New York államban is sorra dőltek a hidegrekordok. New York városában 118éves rekord dőlt meg kedden, ahol -15 fok volt a minimum, és napközben is csak -1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezen kívül további 49 városban született új minimum-hőmérsékleti rekord az USA-ban.

A nagy hideg megnövelte az energiahasználatot is: minden idők eddig legnagyobb földgáz, és elektromos áram fogyasztást regisztráltak. Csak Texasban 57.277 megawatt elektromos áramot használtak el kedden, amely a helyi szolgáltatónál téli csúcs fogyasztásnak számít.



Forrás: BBC / accuweather.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése