2014. február 15., szombat

Hatalmas vihar tört rá Nagy-Britanniára

Újabb hatalmas vihar tört rá szombat hajnalban Nagy-Britanniára. Az Atlanti-óceán felől érkezett, 130-140 kilométeres óránkénti sebességű orkán ezúttal elsősorban Dél- és Délkelet-Angliát sújtja, beleértve Londont.


A viharnak már halálos áldozata is van: a délkeleti partok közelében egy brit turistahajó utasterét az ablakokat betörve egy hatalmas hullám árasztotta el. A Marco Polo nevű hajóról egy 70 éves asszonyt és egy 85 éves férfit súlyos sérülésekkel szállítottak a szárazföldre; a férfi nem sokkal később meghalt. A hajó számos más utasa is könnyebben megsérült, őket a fedélzeten látták el.

Az ítéletidő komoly fennakadásokat okoz London légiforgalmában is, több érkező repülőgépet más városokba irányítottak át. Az American Airlines New Yorkból érkező késő esti járata például a londoni Heathrow repülőtér helyett az ír fővárosban, Dublinban szállt le, az ír nemzeti légitársaság, az Aer Lingus Dublinból Heathrow-ra, illetve az ugyancsak Londont kiszolgáló Gatwick repülőtérre tartó esti járatai pedig visszafordultak. Az easyJet Budapestről Gatwickre közlekedő péntek esti járata le tudott szállni, de a cég több más, szintén Gatwickre tartó, később érkező járatát már átirányították más légikikötőkbe.

Nagy-Britannia az utóbbi hónapokban példátlan viharsorozatot élt át. Az ország déli partjaira a tél eleje óta két-három naponta törnek rá özönvízszerű esőzésekkel kísért, rendre súlyos károkat okozó atlanti viharok. A szombat hajnalban érkezett vihar a harmadik ezen a héten. A brit meteorológia szerint hat évtizede nem volt a jelenlegihez mérhető súlyos árvízhelyzet a déli és a nyugati országrészekben. A brit Környezetvédelmi Ügynökség 24 dél-angliai helyszínre adott ki súlyos árvízveszélyre figyelmeztető felhívást. A fegyveres erők 2200 katonáját mozgósították árvízvédelmi feladatokra, és háromezer további katonát készültségbe helyeztek.

A munkálatokba pénteken bekapcsolódott Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki édesapja, Károly trónörökös után a brit trón második számú várományosa, és öccse, Harry herceg is. A két herceg egy katonai alakulathoz csatlakozva a London nyugati határában fekvő Berkshire megye Datchet nevű kisvárosában erősítette homokzsákokkal a megáradt Temze gátját.

Vilmos indulatosan rá is szólt a jelenlétének hírére összegyűlt tévéstábokra, hogy ne őt filmezzék, hanem inkább álljanak be ők is homokzsákokat pakolni.



Forrás: MTI 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése