2012. október 24., szerda

Öt tornádó ért földet hétfőn Kaliforniában



Mind az öt tornádó Kalifornia északi részén alakult ki ráadásul egy nap, amire 1996 óta nem volt példa az államban. A tornádók közül három okozott károkat.

 Yuba City-i tornádó 22-én. (Forrás: breakingnews.com)

Az első tornádó a Sutter megyei Yuba City-re csapott le, ahol a helyi golfpályán okozott károkat. Ott egy 2,5 méter átmérőjű fát is kicsavart. Az ép akkor golfozók közül senki sem sérült meg. A tornádó tovább haladva még egy gyümölcsösben 40 fát tépett meg.

 Browns Valley-i tornádó. (Forrás: CBS)

Elk Grove-i tornádó. (Forrás CBS)

A második, illetve harmadik forgószelet Browns Valley, és Palermo-ból jelentették, de ezek nem okoztak károkat, nem úgy mint a negyedik tölcsér, amely a Sacramento megyei Elk Grove-nál ért földet. A legfeljebb EF1-es erősségű tornádó 52 lakást rongált meg, és egy kereskedelmi épületet. A károk főként a házak tetőszerkezetében, ablakokban, illetve a kerítésekben, valamint a növényzetben keletkeztek.

 Radarkép Lake of the Pines feletti zivatarról. (Forrás: Facebook / Reed Timmer)


Lake of the Pines-i tornádó. (Forrás: Youtube)

Az utolsó tornádó a Nevada megyei Lake of the Pines-ben csapott le, ahol egy fodrász szalonra fát döntött, megrongált egy garázst, valamint néhány ház tetőszerkezetét.

A tornádókon kívül Kalifornia magasabb vidékein a tél is beköszöntött. Többfelé volt havazás, helyenként 15-25cm hó hullott, és a napokban további gyenge havazások növelhetik pár centivel a hótakarót.


Forrás: mercurynews.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése