2012. október 24., szerda

Tornádó lehet Portugáliában



Európa nagy részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja. Ennek peremén északon a Skandináv-félsziget felett örvénylik egy ciklon, ami ott okoz változékony időt. Földközi-tenger térségében két sekély ciklon okoz zivatarokat, valamint Portugáliától nyugatra örvénylő ciklon okoz ma változékony időt az Ibériai-félsziget jelentős részén.


 2012.10.24 12:00 (UTC 10:00) -23:59 (UTC 21:59):

Mai zivatarok valószínűsíthető előfordulási helyei. (Műholdfelvétel: sat24.com)


Portugáliában, illetve Spanyolország nyugati régióiban ma változékony időre lehet számítani, mivel az Ibériai-félszigettől nyugatra örvénylő ciklon egyre inkább megközelíti a partokat. A félsziget délnyugati részein magas páratartalom, illetve kihullható víz miatt a felhőszakadás ígérkezik veszélyességi tényezőnek. Portugália felett körülbeül 15-20m/s 0-6km-es szélnyírás lesz a jellemző alacsony LCL, valamint erős DLS mellett. Ezen a területen egy-egy tornádó kialakulását sem lehet kizárni.

Korzika, és Szardínia időjárását továbbra is egy közelben örvénylő sekély ciklon határozza meg, zivatarok társulnak. A térségben gyenge szélnyírási profil, illetve 1000-1500J/kg MLCAPE a jellemző. A veszélyességi tényezőt a lassú cellaáthelyeződés jelentheti, így lokálisan nagy csapadék hullhat le rövid időn belül.

A Földközi-tenger keleti medencéje felett is továbbra egy sekély ciklon örvénylik, melyhez szintén zivatarok társulnak. A terület nagy részén a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék lehet a veszélyforrás, viszont Ciprus környezetében közepes szélnyírás, magas DLS, illetve felhajtó erő mellett már egy-egy víztölcsér, illetve tornádó is előfordulhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése