2013. március 31., vasárnap

Egyre több folyón lesz szükség a legmagasabb fokú készültségre

A legmagasabb fokú készültségi szint várható a Sajón, a Zagyván és továbbra az marad is a Kapos folyón, de komoly áradásra lehet számítani a Rábán és a Kőrösökön is.



Már vasárnap este kiléphet medréből az Ipoly Nógrád megyében. Óránként öt centimétert emelkedik a folyó vízszintje, ha kiönt, Ipolytarnócon több házat elérhet a víz. Az országban több mint 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség, a folyók áradása miatt egyre több helyen rendelik el a legmagasabb szintű, harmadfokú riasztást. 

A homokzsákokat reggel óta töltik Ipolytarnócon. 24 óra alatt 170-ről 330 centiméterre emelkedett, vagyis csaknem kétszeresére nőt az Ipoly vízszintje. Délelőtt elrendelték a másodfokú árvízvédelmi riasztást. A rohamosan emelkedő vízszint miatt értesítettük a lakosságot, előkészítettük az átmeneti szállót, befűtöttünk – nyilatkozta a Híradónak Bolyós Gáborné alpolgármester. A katasztrófavédők elhúzódó és egyre magasabb árhullámra számítanak az Ipolyon. A következő napokban is jelentős esőzések várhatók, így tovább emelkedhet a vízszint – mondta Angyal Tibor alezredes. 

Csákánnyal vájtak elvezető árkokat a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai a Hortobágy folyón a Szentágotai hídnál. Így vezették le a vizet a védműről. A folyó teljes, 34 kilométeres szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. 

Az Országos Vízügyi főigazgatóság szóvivője azt mondta, egyre több folyón lesz szükség a legmagasabb fokú készültségre. A legmagasabb fokú készültségi szint várható a Sajón, a Zagyván és továbbra az marad is a Kapos folyón, de komoly áradásra lehet számítani a Rábán és a Kőrösökön is – közölte Siklós Gabriella. Az országban már több mint 1200 kilométer hosszú töltésen van első, vagy másodfokú árvízvédelmi készültség.
 
A Cuhai Bakony-ér vízszintjének emelkedése miatt nyúlgátat építenek a Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörs településen - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vasárnap este közleményben az MTI-t. 

Dobos Viktória, a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője elmondta: mintegy 200 méter hosszan építik ki a nyúlgátat (átmeneti védőtöltést) a Fő utcán.


Vas megyében már tetőzött a Rába Szentgotthárdnál, Körmendnél viszont csak hétfő reggelre várják a tetőzést, ezért a Rába völgyében még lehetnek elöntések. 

A folyónak ezen a szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-vel. 

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint többségében még áradnak a vízfolyások, a Sorok- és a Perint-patak mentén akár jelentős elöntésekkel is számolni kell. Ugyanakkor megkezdődött az apadás a Gyöngyös-patakon Kőszegnél, a Pinka-patakon a Vas megyei Felsőcsatárnál, valamint a Répcén a Győr-Moson Sopron megyei Répcevisnél. 

A szóvivő elmondta: a vasi tűzoltók az erős széllökések és a felázott talaj miatt kidőlt fákat távolítottak el az útból, és vizet szivattyúztak. 
 
Vas megyében a 13 településen védekeztek a vízkárok enyhítése érdekében, jelenleg is dolgoznak Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, illetve Táplánszentkereszten. 

Pécsi Norbert Sándornak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének tájékoztatása szerint a megyében jelenleg 17 alsórendű útszakaszon van érvényben teljes útlezárás vagy félpályás forgalomkorlátozás vízátfolyások miatt.



Forrás: MTI / hirado.hu / M1 híradó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése