2013. március 31., vasárnap

Nyugat-Ukrajnában hófúvás zárt el 73 települést

A fővárosban több mélyebben fekvő utat, aluljárókat és lakóházakat is elönthet a víz, Lviv megyében a hófúvások és a jeges utak okoznak gondot.




Az ukrán főváros vezetése komoly erőkkel készül a hóolvadás miatti áradásokra, kérték a lakosságot is, hogy aki teheti, segítsen a kárelhárításban. Szombat reggel még havazott, napközben azonban már olvadni kezdett a Kijevben korábban lehullott nagy mennyiségű hó, ami azzal a veszéllyel jár, hogy több mélyebben fekvő utat, aluljárókat és lakóházakat is elönthet a víz. Anatolij Golubcsenko, a kijevi állami közigazgatás ideiglenes helyettes vezetője a város tévécsatornáján keresztül kérte a fővárosiakat, hogy aki teheti, segítsen a kárelhárításban. 

Az önkéntesek munkájának szervezésére külön forródrótot hoztak létre, de a Facebook közösségi portálon keresztül is kapcsolatba lehet lépni a városvezetéssel. A tisztségviselő köszönetet mondott azoknak a civil lakosoknak, akik önként segédkeztek a havazás alatt elakadt autók kiszabadításában vagy részt vettek a hólapátolásban. A katasztrófavédelem vezetőjének rendelkezése szerint április 1-jéig hét megyéből irányítanak Kijevbe szivattyúkkal felszerelt speciális járműveket. 

Eközben a hétvégén a nyugat-ukrajnai Lviv megyében a hófúvások és a jeges utak miatt 73 település vált megközelíthetetlenné. Az olvadás a Kárpátokban lavinákat indított el, ezért a hatóságok nem tanácsolják a turistáknak, hogy az elkövetkező napokban a hegyekbe kiránduljanak. A hét közepén Kijev több magas rangú vezetője vesztette el hivatalát, amiért a múlt hétvégi hóvihar okozta problémák elhárításával nem tudtak megfelelően megküzdeni. 

Olekszandr Popov, a kijevi állami közigazgatás vezetője - aki jelenleg a főpolgármesteri feladatokat is ellátja - menesztette Heorhij Hlinszkijt, a Kijivavtodor nevű állami közútkezelő vállalat vezetőjét, és leváltotta Vitalij Psenicsnijt is, a fővárosi közigazgatás katasztrófa-elhárítási igazgatóságának vezetőjét. Popov első helyettese, Olekszandr Mazurcsak maga nyújtotta be lemondását, amit Popov elfogadott. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése