2013. március 25., hétfő

Március idusai hóvihar kárjai

A kárbejelentések száma a péntek délutáni adatok szerint meghaladja a 27 ezret. Tetemes, ezrekre tehető azoknak a káreseteknek a száma, amelyek a leolvadt fagyasztók miatt érkeztek a biztosítókhoz.



A március 15-i hosszú hétvégén bekövetkezett ítéletidő miatt rengeteg kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. A viharkárok összege a péntek délutáni adatok szerint 3,8 milliárd forint és tovább nőhet, mivel még péntek délután is folyamatosan érkeztek a kárbejelentések.

Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szóvivője a Ma reggelben elmondta, hogy a kárbejelentések száma a péntek délutáni adatok szerint meghaladja a 27 ezret. Legtöbbjük (70-75 százalék) lakás, ház, ingatlanban esett kár, a fennmaradó rész ipari létesítményekben, illetve vállalkozások telephelyén esett kár – mondta. Hozzátette: egy kisebb rész az, ami az autóbiztosításokat illeti. 

A Mabisz szóvivője kitért arra, hogy azoknál a baleseteknél, ahol 2-3 autó ütközött, normál folyamat zajlik a kártérítést illetően, az autópályán bekövetkezett tömegbalesetek a bonyolultabb esetek, amelyet az operatív bizottság próbál rekonstruálni, így ez hosszabb folyamat.

Gilyén Ágnes arról is beszélt, hogy a 3,8 milliárd forintos kárnak körülbelül a fele az lakásbiztosítással kapcsolatos, de nagy részt tesz ki az ipari létesítményekben esett kár – mondta. Hozzátette: tetemes, ezrekre tehető azoknak a kárbejelentéseknek a száma, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy kiolvadtak az élelmiszerek a fagyasztókban, a biztosítókhoz nemcsak háztartásokból, hanem boltokból, üzletekből is érkezett kárbejelentés.

Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e elsőbbségi sorrend, a szóvivő közölte, hogy prioritás nincs, csak a gyorsaság és rugalmasság határozza meg a folyamatot. Gilyén Ágnes közölte, hogy több biztosító is átcsoportosította a kárfelmérőit a hatékonyabb munkavégzés végett.
Egyelőre területi adatok még nincsenek, nem derült ki, hogy honnan érkezett a legtöbb kárbejelentés, de az már látszik, hogy Kelet-Magyarországon nagyon súlyos károk történtek – mondta a szóvivő. Gilyén Ágnes arra is kitért, hogy összesen 1300-1400 gépjárműkár esett a 3 napos hosszú hétvége alatt.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése