2013. április 5., péntek

Csaknem 2777 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség

A Felső-Tisza vidékén és a Körösök mentén is nőtt a belvízzel elöntött terület, a Körösök és a Berettyó mentén több szakaszon az árvízvédelmi készültséget is fokozták. 



A miniszterelnök szerint "óvatosnak kell lenni, de van ok az optimizmusra" az ár- és belvízhelyzettel kapcsolatban. A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban elmondta: 2010 óta több mint kétszázmilliárd forintot költöttek védekezésre, gátak megerősítésére, víztározók építésére. Kiemelte, a költségvetést úgy tervezték meg, hogy az árvízi védekezés nem pénzkérdés, vagyis nem állhat elő olyan helyzet, hogy azért marad el védekezés, mert nincs rá elegendő pénz. 

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője pénteken Szegeden azt mondta: mindenütt rendelkezésre áll az ár- és belvízi védekezéshez szükséges szakértelem, illetve megvannak a munkához elengedhetetlen speciális eszközök. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton napközben főként délen és keleten várható eső, de jelentős mennyiségű csapadék nem várható. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 8-11 milliméter csapadék várható, ez kisebb vízszintemelkedéseket okozhat. 

Az OVF pénteki kora esti összesítése szerint jelenleg országosan csaknem 2777 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Ebből több mint 552 kilométeren harmadfokú a készültség. Csaknem 692 kilométeren másod-, több mint 1532 kilométeres szakaszon pedig elsőfokú a védekezés. 

Belvízvédelmi készültség összesen 79 helyen van érvényben, ebből 21 szakaszon harmad-, 45 helyen másod-, 13-on pedig első fokú a készültség. 

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén már több mint 22 ezer hektárt borít belvíz. A térség folyóin folytatódott az árhullámok levonulása: a Tisza az országhatáron túli szakaszán apad, hazai területen viszont még végig árad. 

A Körösök mentén több mint ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület, a földekről folyamatosan szivattyúzzák a vizet a folyókba és a tározókba. Békés megyében 11 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget. 

A Körösök és a Berettyó védvonalain újabb szakaszokon rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A Hortobágy-Berettyó szintje az árvízkapu csütörtöki bezárása óta húsz centiméterrel emelkedett, így pénteken lezárták az ágotai vészelzáró zsilipet. A tartósan magas vízállások következtében egyre több az árvízi jelenség, de beavatkozást egyelőre nem igényelnek. 

Zala megyében a Principális-csatornán a lassú apadás mellett még tovább erősítik a nyúlgátat.
Siklóson hat embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát pénteken, mert a Váralja utcában húsz méter hosszan megrogyott a löszfal, és két lakóházat veszélyeztetett. Az érintett lakókat rokonoknál helyezték el. 

A Mecsekerdő Zrt. közölte, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok miatt sellyei erdészetében erdőjárási tilalmat rendeltek el. Tájékoztatásuk szerint a jelentős mennyiségű ár- és belvíz következtében a fák gyökerei nem tudnak biztonságosan kapaszkodni, így erősebb szél esetén könnyen kidőlhetnek.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése