2013. április 4., csütörtök

Folyók többsége apad, de újabb árhullámokra lehet számítani

A folyók többsége apad, de több helyen ismét emelkedett a vízszint, ami újabb árvízvédelmi intézkedéseket igényelt. Az országban sehol nincs érvényben meteorológiai figyelmeztetés vagy riasztás. Pénteken ismét több eső várható, de annak mennyisége valószínűleg nem éri el a figyelmeztetési kritérium szintjét.



Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtökön Zalaegerszegen azt mondta: nagy erőfeszítésekkel, sikeresen működött Zala megyében az árvízi helyzetben a vízügyi és a katasztrófavédelmi rendszer, az önkormányzatok, az önkéntesek és más szervezetek, de készülni kell arra, hogy a Mura és a Dráva vízgyűjtőjén lévő, jelentős mennyiségű hó olvadása még problémákat okozhat. 

Nagykanizsán a Principális-csatornán nagyon lassú az apadás, a Murán pedig ismét emelkedik a vízszint. A Zala folyó Zalalövőnél csütörtökre már apadásnak indult, Zalaegerszeg térségében egy újabb, kisebb árhullám levonulása után szintén csökkent a vízszint, de várhatóan péntek éjszaka újból kisebb víztömeg éri el Zalaapáti térségét, ahol a harmadfokú készültség mellett tovább építették a nyúlgátat. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez csütörtökön kora este eljuttatott közleményében azt írta: a folyók többsége apad, de a Körösök és a Hortobágy-Berettyó áradása bőségesen adott feladatot a szakembereknek. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt egyre több megyében kellett beavatkozni. Sok helyen megcsúszott a felázott talaj. A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit csütörtökön is jellemzően kidőlt fák eltávolítása, valamint vízszivattyúzás miatt hívták. 

A Körösökön levonuló árhullám magas szintje és a térségben kialakult belvízhelyzet egybeesése miatt csütörtökön lezárták az árvízkaput a Hortobágy-Berettyón, Mezőtúr térségében. Ezt Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője jelentette be a helyszínen, hangsúlyozva: az árvízkapu bezárása azért vált elkerülhetetlenné, mert a Hármas-Körös áradásának üteme meghaladja a Hortobágy-Berettyóét. 

A Hortobágy-Berettyón péntek reggel 8 órakor elzárják az ágotai vészelzáró zsilipet, és megkezdik a nagyiváni tározóban a vizek visszatartását.

A Marcal áradása miatt megemelték a gátat a Joó-tónál és négy mellékutat lezártak Veszprém megyében. 


Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a keddi csapadék egy kisebb árhullámot indított el a Tisza felső szelvényeiben, így ott ismét magasabbak a vízállások. A Zagyva Jászteleknél ismét árad, a Hármas-Körösön Gyománál tetőzés körüli állapot alakult ki. 

Litkén hat, árterületre épült házat lebontanának, további tizenkettőt pedig felújítanának, a Nógrád megyei falu erre pályázatot adott be. Versegi Zoltán (független) polgármester elmondta: az ingatlanokat az utóbbi három évben kilencszer öntötte el a kiáradt Dobroda-patak, a legutóbb vasárnap. A Dózsa és a Zenész úti ingatlanokat az ár- és a belvíz is rendszeresen veszélyezteti, valamennyi épület átvizesedett, a belső falak is omlanak már. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtök kora esti adatai szerint országszerte mintegy 2690 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség: 466 kilométeren harmadfokú, 828 kilométeren másodfokú, 1395 kilométeren első fokú. 

Belvízvédelmi készültség 76 szakaszon van érvényben: 10 helyen harmadfokú, 48 szakaszon másodfokú, 18-on pedig első fokú a védekezés. Az OVF napközben kiadott közleményében azt írta: az elkövetkező hat napban az előrejelzések szerint 5-10 milliméter csapadék várható. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, az MTI-hez is eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint a hétvégén ismét esős időre kell számítani, pénteken jelentős mennyiségű csapadék is eshet. Emiatt viszont figyelmeztetést nem adott ki a meteorológiai szolgálat. 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a higiénés szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Kifejtették: kiemelt fontosságú a rendszeres és alapos, meleg vízzel történő szappanos kézmosás, étkezés előtt pedig javasolt a speciális kézfertőtlenítés is. Az ár- és belvízzel veszélyeztetett területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet javasolt fogyasztani, az ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni. Ha valaki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse azt a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva használják - írták. 

Az árvíz egészségi hatásairól, a védőoltásokkal történő védekezésről, a megfelelő fertőtlenítésről további tájékoztatók olvashatók az ÁNTSZ honlapján, a www.antsz.hu oldalon.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése