2013. június 7., péntek

Apadnak a folyók Csehországban

Lassan, de apadnak már a folyók Csehországban. Miután az Elba csütörtök reggel tetőzött Ústí nad Labemnél és Decínnél, az árhullám péntekre átvonult Németországba.



Az árvíz azonban továbbra is súlyos gondokat okoz. Péntek reggel Észak-Csehországban továbbra is mintegy 7000 háztartás volt áram nélkül, több mint 1900 gáz nélkül, s rendkívül nehéz a közlekedés a régióban, mert az utak egy része el van öntve, illetve a víz sok helyen megrongálta az utakat. Akadozik a vasúti közlekedés is, késnek a vonatok. 

Az országos tisztiorvosi szolgálat jelentése szerint komoly probléma, hogy 34 ezer ember ivóvíz nélkül maradt. Az árvíz következtében a folyók mentén mintegy 900 vízkiemelő kút és 80 vízvezeték rongálódott meg. Ezeket ki kell tisztítani és fertőtleníteni kell, ami még napokat vesz igénybe. A hatóságok palackozott vízzel és lajtos kocsikkal segítik ki az ivóvíz nélkül maradt települések lakosait. 

Prágában fokozatosan rendeződik a helyzet, és pénteken reggel már csak öt metróállomás volt zárva. Ezek megnyitását legkésőbb hétfőre tervezik. A Moldva által elöntött déli külvárosokban azonban változatlanul akadozik a közlekedés, még 47 prágai utca van lezárva a forgalom elől.

Országosan péntek reggel még több mint száz közútszakasz volt lezárva. A cseh posta azt jelentette, hogy országszerte 25 hivatala tart még zárva az árvíz okozta problémák miatt. 

Mindenütt megkezdődött a kárfelmérés, de ennek eredményeire csak néhány nap múlva lehet számítani. A cseh kormányhivatal bejelentette, hogy az árvíz utáni helyzet rendezéséhez válságkezelési kézikönyvet állított össze, amelyben az összes szükséges információ megtalálható. A kézikönyvet péntek estig minden érintett önkormányzathoz eljuttatják. 

A cseh kormány már szerdán néhány milliárd koronás segélyt hagyott jóvá az árvízkárok helyreállítására. A humanitárius szervezetek is gyűjtéseket indítottak a bajba jutottak megsegítésére. A lakosság ezekre a számlákra péntek reggelig mintegy 20 millió koronát (mintegy 240 millió forint) utalt át. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése