2013. június 7., péntek

Hatalmas ár kiváltó oka

Szélsőséges időjárás előfordul, ám a hasonló eseménysor kiugróan ritka térségünkben. 



Kiugróan ritkának minősítette Vadász Vilmos meteorológus a Kossuth Rádióban azokat az időjárási körülményeket, amelyek során négy nap leforgása alatt hatalmas mennyiségű csapadék esett a Duna németországi és ausztriai vízgyűjtőjén.  

Tartósan hideg légörvény helyezkedett el Európa középső területei felett, és dél felől, Afrika térségéből meleg levegőt szállított egészen a sarkvidékig. A keleti területeken hullott eső után sárga üledék maradt az autókon, ez jelezte, hogy homok vált ki a csapadékból – magyarázta. A meleg levegő északnyugat felől áramlott az Alpok felé, miközben a kontinens nyugati partvidéke fölött anticiklon helyezkedett el és hideg levegő érkezett Európa középső területei felé – folytatta. 

A mostanihoz hasonló szélsőséges időjárás a mi klímánkhoz mindig is hozzátartozott – mondta a szakember, aki szerint nehéz közvetlen összefüggést kimutatni az emberi tevékenység és az extrém időjárás között. 

Elképzelhető, hogy például a széndioxid-koncentráció növekedése vagy az erdőterületek csökkenése valamilyen módon összefügg a ritka időjárási jelenségekkel, de mindezt egzakt módon nem lehet kimutatni, hiszen szélsőségek előfordultak már akkor is, amikor "ilyen mértékű emberi beavatkozás" még nem történt – hívta fel a figyelmet Vadász Vilmos. 



Forrás: hirado.hu / Kossuth Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése