2013. augusztus 15., csütörtök

Fogytán a víz a Holt-Tiszában

A kánikulában algásodnak tavaink, ami a halak pusztulásához vezethet. Ráadásul van olyan tó, amelyik a nagy melegben naponta két centimétert apad. Megoldható-e vajon a vízutánpótlás, ahogyan azt az árvízapasztó tározók megépítésekor és a csatornák felújításakor ígérték a szakemberek? 


 
A tavalyi évhez hasonlóan nehéz időszakot élnek át a halak a Holt-Tiszán. Tavaly szeptember végére az 1 millió köbméternyi teljes vízkapacitás kevesebb, mint 50 százaléka maradt meg a nyár végére. Az egyik ágban alig 10 centiméteres víz volt csupán, ami miatt 200 mázsa hal veszett oda – fejtette ki Stinner Ferenc, a Tiszakécske és Környéke Sporthorgász-egyesület elnöke csütörtökön a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. 

A versenypálya rehabilitáción esett át – folytatta, eredetileg 200 centiméteres vízmélységre lenne lehetőség, ám csupán 80 centiméter maradt az ágban. A téli csapadékkal még fel lehetett tölteni az előző évi vízhiányt, így szép halívás volt, ám a háromhetes aszály alatt több mint 50 centiméternyi víz tűnt el részint a párolgás, részint az elszivárgás miatt – magyarázta.

A vízben alig található alga, az apró rákocskák ugyanis megeszik őket, és egyensúlyt tartanak, éppen ezért nincs nagy oxigéningadozás a nap folyamán: a fitoplanktonok éjszaka oxigént fogyasztanak, nappal pedig oxigéncsúcsot okoznak – fűzte hozzá. A rajzás folyamatos, ami a halfogást megnehezíti, a halak életfeltételei viszont valamivel javultak ez által – állapította meg. 

Stinner Ferenc szerint a vízhiány természetes pótlása megoldható lenne, csakhogy a Tisza szintje Szolnoknál is mínusz 270 centiméter körüli, a gátat nem lehet gyengíteni, csak víz fölött lehetne a víztömeget átemelni, a réti földet pedig – amelyen keresztül vezetnék – óriási repedések szabdalják, így az átadott víz fele sem érkezne meg a Holt-Tiszába. A legjobb a természetes csapadék lenne – hangsúlyozta.



Forrás: hirado.hu / Kossuth Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése