2013. augusztus 15., csütörtök

Kevesebb víz jut a Hármas-Körösbe a Tiszából

A szárazság miatt az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett csupán 11 köbméter víz áramlik a Tiszából a Hármas-Körösbe. 


 
Az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélyével, a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (Tikevir) keretében az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett csupán 11 köbméter víz áramlik a Tiszából a Nagykunsági-főcsatorna keleti ágán keresztül a Hármas-Körösbe – közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszakiigazgató-helyettese csütörtökön az MTI-vel. 

Az ökológiai vízpótlás első ütemű korlátozását a tartósan száraz időjárási körülmények és a kedvezőtlen hidrometeorológiai előrejelzések indokolták – tette hozzá szakember. 

A Tikevir Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere, amelynek célja, hogy pótolja a vízhiányos térségek vízkészletét. A rendszer lényegében egyidős a Kiskörei-tározóval, alapgondolata a Tisza szabályozásának kezdetéig nyúlik vissza. Négy megyére – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés – kiterjedő, 15 ezer négyzetkilométeres működési területén két, a rendszer működését meghatározó főcsatorna, a Keleti- és a Nagykunsági-főcsatorna, valamint a Hortobágy-Berettyó helyezkedik el. 

A Körös-völgybe a vízpótlás két úton bonyolítható le. A tiszalöki vízlépcsőtől másodpercenként 10,5 köbméter áramlik a tiszalöki öntözőrendszeren keresztül a térségbe, a Kiskörei-tározóból pedig előírás szerint 16 köbméteres fajlagos vízhozammal a Nagykunsági-főcsatornán át jut a Hármas-Körösbe, illetve a Hortobágy-Berettyóba. 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése