2013. augusztus 12., hétfő

Halászok tűntek el a Fülöp-szigeteki tájfunban

Az Utor tájfun óránként 175 kilométeres sebességgel söpört végig a Fülöp-szigeteken, 23 halász eltűnt


(Fotó: EPA/FRANCIS R. MALASIG)

Huszonhárom halászt eltűntnek nyilvánítottak pusztító erejű tájfun miatt hétfőn a Fülöp-szigeteken. A heves esőzéssel kísért viharos erejű szél háztetőket és távvezetékeket szakított le. 

Az idei év eddigi legerősebb, Utor nevű tájfunja óránként 175 kilométeres sebességű - de helyenként a 210 km/órát is elérő - széllökésekkel ért partot a Fülöp-szigetek keleti részén fekvő Aurora tartományában. 

A katasztrófavédelmi hivatal közleménye szerint óvóhelyeken töltötte az előző éjszakát a központi Bicol régió mintegy ezer lakója, Aurora tartomány lakói pedig villanyáram nélkül maradtak. Helyi rádióadók arról számoltak be, hogy a szél letépte a házak tetejét Dinalungan városában, és egy fedett kosárlabdapályát is elmosott a vihar. 

Négy tengerparti településen összesen 23 halászt eltűntnek nyilvánítottak. A hatóságok abban reménykednek, hogy a halászok csak a közeli szigeteken vagy kis öblökben húzódtak meg a vihar elől. 

Több mint 8 ezer utas rekedt a vihar fogságában, mivel az utas- és teherszállító hajók is a kikötőkben vesztegelnek. Számos belföldi repülőjáratot is töröltek. A trópusi ciklon útjába eső városokban szünetel a tanítás. 

Az Utor tájfun az előrejelzések szerint hétfőn keresztülsöpör Luzon szigetén, északnyugat felé kanyarodva kedden átszeli a Dél-kínai-tengert, és szerdán eléri a partot a kínai Kuangtung városánál. 

Az elmúlt két évtized legsúlyosabb Fülöp-szigeteki tájfunja tavaly december 4-én csapott le viharos széllel és heves esőzésekkel az ország déli részére. A halálos áldozatok száma meghaladta az ezret.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése