2013. augusztus 12., hétfő

Hatalmas területek víz alatt Északkelet-Kínában

Millióknak okoznak károkat az áradások Ázsiában. Az orosz-kínai határon lévő Hejhsziace-sziget kínai része csaknem teljesen víz alá került. 



A szakadó eső következtében Hejlungcsiang és Csilin tartományban, valamint Belső-Mongólia egyes részein több mint egymillió hektáron károsodott a vetemény, sok helyütt áll a víz a földeken. A kárt 6,6 milliárd jüanra (239,4 milliárd forintra) teszik. 

Hejlungcsiangban két évtized legsúlyosabb áradására készülnek, a Nencsiang folyó vízszintje több ponton meghaladta a kritikus magasságot, van ahol csaknem 90 centiméterrel. A Szunghua folyó mentén több mint 22 ezer ember dolgozik a gátak megerősítésén. 

A kínai-orosz határon lévő Hejhsziace-sziget kínai oldalán az eső és egy orosz oldalon lévő tározóból kiengedett víz nyomán a területet 90 százalékban elborította a víz. Megszüntették a bejárást a szigetre, az ott dolgozó 300 embert evakuálták. Előrejelzések szerint a jövő hét szerdáig az egész sziget víz alá kerül. 

A 335 négyzetkilométeres sziget megosztásáról - évszázados vita után - 2008-ban sikerült megállapodnia Oroszországnak és Kínának. 



Forrás: MTI 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése