2013. augusztus 26., hétfő

Tovább terjed az erdőtűz a Yosemite-ben

Továbbterjedt a hét végén az ENSZ-világörökség részeként számon tartott kaliforniai Yosemite Nemzeti Park nyugati peremén pusztító hatalmas erdőtűz, a sűrű füst miatt újabb sátortáborokat kellett kiüríteni - közölte a park szóvivője. 

(Fotó: MTI/EPA/NOAH BERGER)

Tom Medema elmondta, hogy a 74 kemping közül eddig 13-at ürítettek ki. A lángok vasárnap délutánig mintegy 4800 hektár növényzetet emésztettek fel a vízeséseiről, mamutfenyőiről és gránitszikláiról híres parkban, amelyet évente 4 millió turista keres fel. 

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a tűz egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt, de a füst miatt szükségessé vált az emberek kimenekítése. A füstoszlopok helyenként elérik a több mint 9 kilométeres magasságot. Több mint 2800 tűzoltó küzd a lángokkal. 

A tűz egyre közelebb kerül a Hetch Hetchy víztározóhoz, amely San Francisco vízellátásának 85 százalékát - mintegy 2,6 millió ember vízszükségletét - biztosítja. Szombaton a tűz még mintegy 6 kilométerre volt a víztározótól, de vasárnap már 3,2 kilométerre közelítette meg azt. Az ott tárolt víz egyelőre tiszta, nem szennyeződött el hamuval. A lángok kárt tettek két, San Francisco áramellátásában szerepet játszó létesítményben is. 

A park szóvivője szerint az augusztus 17-én kitört erdőtüzeknek eddig 7 százalékát sikerült megfékezni. A lángok 32 kilométernyire vannak a Yosemite-völgytől, a nemzeti park fő látványosságától, amely egyelőre még nyitva áll a látogatók előtt. 

Jerry Brown kaliforniai kormányzó pénteken szükségállapotot hirdetett ki San Franciscóban és a város környékén arra hivatkozva, hogy a tűz a nyugati parti nagyváros víz- és áramellátásának létesítményeit fenyegeti.

A Sierra Nevada-hegység nyugati részén pusztító tűzvész jelenleg a leggyorsabban terjed a mintegy 50 nagy erdőtűz közül, amelyek az Egyesült Államok szárazság sújtotta nyugati részén keletkeztek.

A tűzzel folytatott küzdelem annyira igénybe veszi a helyi tűzoltói kapacitásokat, hogy az illetékesek tárgyalásokat kezdtek az amerikai védelmi minisztériummal és kanadai partnerekkel esetleges erősítés igénybevételéről.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése