2013. szeptember 6., péntek

17 milliárd rubeles árvízkár az Amuri régióban

Csak az Amuri régióban (megyében) 17 milliárd rubelre (több mint 100 milliárd forintra) becsülhető az orosz Távol-Keleten hetek óta tartó áradás okozta kár - közölte pénteken a régió kormányzója. 



Oleg Kozsemjako tájékoztatása szerint 74 ezer házat öntött el a víz. A mezőgazdasági károk katasztrofális méreteket öltöttek. A vetésterület több mint fele víz alá került, a szója és a gabonafélék termését nem tudják betakarítani. 

Több mint 400 kommunális és szociális létesítményben keletkezett kár. Az úthálózat is sérült, és 71 hidat kell majd helyreállítani. 

Oroszország távol-keleti területén, a kínai határhoz közeli Habarovszknál a heves esőzések miatt július végén megáradt Amur folyó vízszintje több mint egy méterrel meghaladta a 120 évvel ezelőtt mért rekordszintet. 

A 2864 kilométer hosszú folyó 1600 kilométer hosszan határt képez Kína és Oroszország között. Előbb Kínában, majd az oroszországi Amuri régióban pusztított az áradás, és az utóbbi mintegy két hétben a Habarovszki területen okozott hatalmas károkat. Tizennégyezer embert menekítettek ki az elöntött területekről. A Tengermelléki területen továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben, a katasztrófavédelem a Magadani területen (megyében) és Jakutföldön is készültségben van.

A szakemberek szerint az Amur áradása még hetekig eltart.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése