2013. szeptember 9., hétfő

Légörvények a Guadalupe-sziget felett

Guadalupe-sziget vulkáni felépítmény, mely 240 kilométerre található a mexikói Alsó-Kalifornia partjaitól. 


Guadalupe-sziget (Fotó: NASA/ISS)

 
Azon az augusztusi napon, amikor az űrállomás egyik asztronautája lencsevégre kapta a régiót, a szél északról (bal oldal) fújt a sziget felett, egész sor légköri örvényt hozva létre. 

Bármilyen akadály létrehozhat ilyen örvényeket – úgynevezett Kármán-féle örvénysort - a szigetektől a krátereken át a kürtőkig. (Az egyes örvények méretét meg lehet ítélni a sziget hossza alapján.) Az örvénysor csak bizonyos légsebesség, légköri stabilitás és akadályméret esetén születik meg. 

A Guadalupe-sziget közelében a környezeti feltételek megfelelőek e jelenség létrehozásához. Az eddigi megfigyelések szerint júniusban, júliusban és augusztusban szinte mindennap kialakul az örvénysor. A jelenséget Kármán Tódorról nevezték el.  

A felvétel jobb felső sarkában párhuzamos felhősorok látszanak. Az átfogóan gravitációshullám-felhőknek nevezett fodrozódások a némileg eltérő sűrűségű légköri rétegek határán keletkeznek. Ugyanezt a jelenséget nemrégiben a Nagy-tavak felett kapták lencsevégre a Nemzetközi Űrállomás asztronautái.



Forrás: NASA / hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése