2013. október 28., hétfő

Eddig két áldozata van a szélviharnak

Eddig két halottja van Nagy-Britanniában az utóbbi évtizedek legnagyobb viharának, amely hajnalban érte el a szigetországot. A rendkívül erős szél miatt akadozik a légiforgalom és több vasútvonalon is korlátozták a közlekedést. Eközben Franciaország északnyugati részén 75 ezer háztartás maradt áram nélkül. A La Manche csatornán nem járnak a kompok a franciaországi Calais, és a nagy-britanniai Dover között. 

(Fotó: MTI/EPA/Geoff Caddick)

Heves esőzésekkel és helyenként óránkénti 160 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el Nagy-Britannia partjait az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely az ország déli részén áradásokat okozott. A katasztrófavédelem a helybeliekkel közösen egész éjjel homokzsákokat pakolt és szivattyúzott.  

Az orkán fákat csavart ki, vezetékeket szaggatott le. A szigetországban összesen már több mint 200 ezer háztartás maradt áram nélkül. Egy 17 éves lány meghalt, amikor a család házára dőlt egy fa. 

Az ítéletidő miatt a legnagyobb brit repülőtereken, így a londoni Heathrow-n, és Gatwicken is forgalomkorlátozásokat vezettek be. Több komp nem jár, a brit és nemzetközi vasútvonalak egy részén is leállították a közlekedést vagy ritkították a járatokat. 


A szél hatalmas hullámokat korbácsolt a tengeren, az egyik el is sodort vasárnap este egy 14 éves fiút a dél-kelet angliai East Sussexben. A parti őrség egész éjjel kereste, azonban nem találták, valamint a tomboló vihar miatt fel is kellett függeszteni a kutatást.

Szakemberek szerint a mostani szélvihar nem okoz majd akkora pusztítást a szigetországban, mint az eddigi legnagyobb, amely 1987-ben 18 áldozatot követelt. Az anyagi kár akkor elérte az egymilliárd fontot (340 milliárd forint). 



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése