2013. október 29., kedd

Tíz fölött a viharciklon áldozatainak száma

Késő esti jelentések szerint legkevesebb 13 halálos áldozatot szedett az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely vasárnap és hétfőn söpört végig több európai országon. A közlekedésben számos helyütt súlyos fennakadások keletkeztek, és háztartások százezrei maradtak áram nélkül. 



A vihar első számú célpontjai Nagy-Britannia, Németország és Franciaország voltak, de az ítéletidő nem kímélte Hollandiát és Dániát sem. 

Nagy-Britanniában az összesen 5 halálos áldozatot követelő vihar végigsöpört Londonon is. A főváros 400 kilométeres, 12 fővonalból álló metróhálózatán - amely jelentős részben felszíni gyorsvasútként közlekedik - hat vonalon állt le, illetve akadozott a közlekedés a hétfő reggeli csúcsforgalomban a sínekre dőlt fák, illetve a szélvihar által a pályára hordott törmelék miatt. A metróhálózaton még délután is akadozott a forgalom. 

Több mint negyedmillió angliai háztartásban hétfő délután sem volt áramellátás, és a brit főváros tömegközlekedése hosszú órákra gyakorlatilag összeomlott. 

A brit meteorológia délután közölte, hogy az Atlanti-óceán felől betört intenzív alacsony nyomású viharzóna északkelet felé elhagyta Nagy-Britanniát. A szolgálat adatai szerint a legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt. 

A vihar a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált. A mentőszolgálatok hétfői közlése szerint reménytelennek tűnik, hogy fiút élve megtalálják. A délkelet-angliai Kentben egy 17 éves lány halt meg, amikor a család házára rádöntött egy fát az orkán.

London északnyugati elővárosában, Watfordban egy 55 éves férfi vesztette életét, autójára szintén egy fa zuhant rá a szélviharban. 


A világ legnagyobb forgalmú nemzetközi kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben is komoly fennakadásokat okozott a vihar. A kikötőt ugyan nem zárták le, de több komptársaság felfüggesztette, vagy alaposan leszűkítette menetrendjét a vihar miatt. Több kompot a kikötő nyílt vízterületein horgonyoztak le, attól tartva, hogy a hajókat az orkán nekicsapja a mólóknak. 

A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n 130 járatot töröltek - ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások. A légikikötő járatinformációja a British Airways három hétfői budapesti járatának mindegyikét ugyanakkor indulásra jelölte. Az első, reggeli járat kisebb késéssel fel is szállt, és a kiírás szerint a Budapestre induló délutáni középső, valamint az esti BA-járat menetrendjét sem érintették a törlések. 

Németországban az ítéletidő vasárnap óta összesen 6 halálos áldozatot követelt. Az ország északi tartományaiban, valamint Észak-Rajna-Vesztfáliában kidőlt fák gépkocsikat roncsoltak össze, és többen így vesztették életüket. Az ország északi részén mind a légi-, mind a vasúti közlekedésben erős fennakadások voltak. 

Franciaország északnyugati részén 75 ezer háztartás maradt villanyáram nélkül a tomboló vihar következtében, és szünetelt a kompközlekedés a La Manche csatornán a franciaországi Calais és a nagy-britanniai Dover között. 

Az ERDF francia áramszolgáltató szakembereket irányított a térségbe, hogy segítsenek a károk elhárításában a természeti csapástól fenyegetett övezetekben, Normandiában, Bretagne-ban és az ország legészakibb részén fekvő Nord-Pas-de-Calais-ban. A széllökések ereje Bretagne-ban volt a legnagyobb, elérte az óránkénti 139 kilométeres sebességet. 

Calais és Dover között nem közlekednek a kompok, de a kikötőket nem zárták be. Akadálytalan a forgalom viszont a La Manche csatorna alatt húzódó Csatorna-alagútban. 

Értesülések szerint a vihar 1-1 halottat követelt Franciaországban és Dániában is.



Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése