2014. január 6., hétfő

Hidegrekordok dőlhetnek meg az Egyesült Államokban

A meteorológiai előrejelzések szerint két évtizedes fagyrekordokat dönthetnek meg az Egyesült Államokba beáramló sarkvidéki légtömegek.

Blizzard Indiana északi részén.

A várhatóan szerdáig tartó rendkívüli, mínusz 18 fok körüli hideg csaknem az amerikai lakosság felét, 140 millió embert érinti. A Nagy Síkságtól a Mexikói-öbölig terjedő hatalmas területen a hőmérséklet vasárnap 17-28 fokkal maradt alatta az átlagosnak.

A vastag hótakaró borította Új-Angliában vasárnapra virradóra a hőmérséklet több helyen mínusz 30 fok alá süllyedt. A meteorológusok szerint nem kizárt, hogy a minnesotai Embarassben megdől az 1996-ban mért mínusz 53,3 fokos hidegrekord. Az államban tanítási szünetet rendeltek el, amire 17 éve nem volt példa.

Atlantában és Nashville-ben az előrejelzések szerint hétfőn hidegebb lesz, mint az alaszkai Anchorage-ben. Vasárnap több mint 2000, az Egyesült Államok repülőtereire tartó vagy onnan felszálló repülőjáratot töröltek. A legsúlyosabb fennakadások Chicagóban alakultak ki, ahol vasárnap 22cm friss hó hullott. Pénteken és szombaton a kiesett járatok száma elérte a 4500-at Amerikában.

A New York-i JFK reptér nem indít és fogad gépeket, miután vasárnap reggel egy 35 utast szállító repülőgép leszállás után megcsúszott és egy hóbuckának ütközött. Személyi sérülés nem történt. Szombat este egy felszálláshoz készülődő utasszállítót ért hasonló baleset ért Chicagóban. Baja ott sem esett senkinek.

Philadelphia nemzetközi repülőterén a gépek átlagosan 2 óra 48 percet késnek.


Az Egyesült Államokban az elmúlt héten 16 halálos áldozatot követelt egy összetett téli viharrendszer, amely 22 olyan államon vonult át, melyeknek összlakossága eléri a 100 milliót. Az áldozatok közül legkevesebb 11 közlekedési balesetben vesztette életét.



Forrás: MTI / accuweather.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése