2014. január 6., hétfő

Melegrekordok dőltek vasárnap

A Zala megyei Iklódbördőcén még a leghidegebb órában is 10,4 Celsius-fokot mértek vasárnap.



Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közleményében azt írta: már jó ideje az év ezen időszakához képest több fokkal melegebb az időjárás. Ennek hatásaként vasárnap hajnali óráinak hőmérséklete enyhének bizonyult, egy-két magasabban fekvő terület kivételével 3-8 fokig hűlt le a levegő.

A január 5-i legmagasabb minimumrekord eddig 8 fok volt, amelyet tavaly mértek Sopronban. Most a Dunántúlon több mérőállomáson is magasabb minimumokat regisztráltak. A legmelegebb Iklódbördőcén volt, ahol több mint két Celsius-fokkal (10,4) mértek magasabb hőmérsékletet az eddigi rekordnál.

Ezen kívül az OMSZ további nyolc helyen mért 8 fokot elérő vagy azt meghaladó minimumot: Kaposváron, Bátaapátin, Szombathelyen, Nemeskisfaludon, Nagykanizsán, Pécsett, Pápán és Kisbárapátin is rekord meleg volt vasárnapra virradóra.


Megdőlt az abszolút napi melegrekord, mivel Kaposváron 16,3 °C fokig emelkedett a hőmérséklet, de Győrben, Pápán, valamint Kisbárapátiban is 14 foknál melegebb volt. A korábbi rekordot Szentgotthárd tartotta 13,8 °C fokkal, amelyet 2005-ben regisztráltak.



Forrás: MTI / OMSZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése